Especials 20/03/2012

La tria entre batxillerat i FP s'avançarà un any

S.s.
2 min
L'últim curs d'ESO no desapareix però es reconverteix.

BARCELONA.Si als 16 anys, quan s'acaba l'educació obligatòria, encara hi ha molts adolescents que no tenen gens clar què volen fer, amb la reforma que prepara el nou ministre d'Educació, José Ignacio Wert, els joves hauran de fer l'elecció un any abans.

L'anunciada eliminació de l'últim curs d'educació secundària obligatòria (ESO) ha quedat diluïda en un curs pont en què els alumnes tindran quatre assignatures comunes i les optatives els direccionaran o bé cap als cicles formatius o bé cap al batxillerat. Una fórmula molt semblant a la que havia aprovat l'anterior ministre socialista, Ángel Gabilondo, i que Wert havia deixat en suspens. Gabilondo va preveure la creació d'un quart d'ESO amb tres itineraris, en els quals les assignatures optatives obririen tres vies: una cap al batxillerat de lletres, una cap al batxillerat de ciències i la tercera cap als cicles de formació professional (FP). Potser per la contestació que ha rebut la proposta d'eliminar quart d'ESO i substituir-lo per un primer curs del nou batxillerat de tres anys -i un primer curs també de FP-, Wert va matisar durant la seva última compareixença al Senat que, tant si opten per una via o l'altra, tots els alumnes tindran un bloc d'assignatures comunes. A més, va aclarir que no s'obtindrà el graduat d'ESO fins que no s'hagi acabat aquest nou curs preparatori del batxillerat o la FP.

Sense poder rectificar

El nou curs pont, tot i haver quedat en un híbrid entre l'ESO, el batxillerat i la FP, obligarà els nois a decidir-se als 15 anys. Si el model de Gabilondo permetia que els alumnes canviessin d'opinió i optessin pel batxillerat encara que haguessin cursat les optatives de FP, o a l'inrevés, amb la proposta de Wert un cop acabat aquest primer curs d'una via o de l'altra, si l'alumne volgués optar per la contrària hauria de repetir per fer el primer curs de l'altra opció.

Tot i que encara queden moltes incògnites per resoldre, la voluntat del nou ministre d'ampliar el batxillerat a tres anys avança un any la tria i la separació entre els que opten per la universitat i per la FP.

stats