LES REVOLTES AL MÓN
Especials 25/04/2011

Les tropes sirianes provoquen un nou bany de sang a Damasc i Deraa

L'exèrcit al servei del dictador Baixar al-Assad ha obert foc de manera indiscriminada contra els manifestants. Els últims tres dies han mort més de 100 persones a Síria

Acn
3 min
Les protestes en contra d'Al-Assad s'han estès per tot el país / EFE

BarcelonaLes tropes de Síria, amb tancs i vehicles blindats, s'han desplegat a la ciutat de Deraa, al sud del país, i han obert foc aquest dilluns, segons diversos testimonis, perpetrant el darrer bany de sang en la repressió a les protestes que ha escalat en els darrers dies. Mentre l'exèrcit intenta guanyar el control de Deraa, on ja fa un mes que dura la revolta contra el president, Baixar al-Assad, diversos testimonis han afirmat a Reuters que les forces del govern també han atacat el suburbi de Duma, a Damasc. Els grups de drets humans asseguren que les forces de seguretat han matat més de 350 civils des que va començar la revolta. Un terç de les víctimes han caigut en els darrers tres dies. Al-Assad va aixecar l'estat d'emergència, en vigor durant 48 anys, dijous passat, però els activistes asseguren que la violència que es va produir l'endemà, quan van morir 100 persones durant les protestes en tot el país, mostra que la llibertat política no era més que una promesa. 



Els assalts d'aquest dilluns a Deraa i Duma són una prova que Assad, qui va arribar al poder quan el seu pare va morir l'any 2000 després de governar Síria amb puny d'acer durant 30 anys, està disposat a reprimir l'oposició a la força. Segons els residents a Deraa, a la ciutat hi ha centenars de tropes. Un testimoni ha explicat a Reuters que podia veure els cossos inerts al principal carrer de la ciutat, prop de la mesquita d'Omari, després que vuit tancs i dos vehicles blindats es despleguessin en el barri antic de la ciutat. "La gent s'ha refugiat a casa. He pogut veure dos cossos prop de la mesquita i ningú ha estat capaç de sortir i recollir-los", ha dit el testimoni. 



Els francotiradors fan guàrdia als edificis governamentals i les forces de seguretat uniformades han estat disparant de manera aleatòria a les cases des que els tancs han entrat a la ciutat, just després de les pregàries de la matinada. "Estaven disparant. Els testimonis han dit que hi ha cinc morts fins ara i les cases s'han convertit en hospitals", ha dit un altre resident de Deraa, Mohsen, a la cadena de televisió al-Jazeera, la qual ha mostrat un núvol de fum negre sobre la ciutat. Els tancs que s'estaven a la principal entrada de la ciutat també disparaven a Deraa, ha dit Mohsen. "La gent no pot moure's d'un carrer a l'altre a causa dels trets". De la seva banda, fonts governamentals han responsabilitzat diversos grups armats de la violència.



Els periodistes, vetats i Occident, en alerta



El règim d'Assad ha expulsat els periodistes estrangers del país o bé no els ha deixat entrar, de manera que és impossible verificar la situació sobre el terreny. Baixar al-Assad ha enfortit l'aliança que va segellar el seu pare amb l'Iran, ha recuperat la influència al Líban i ha donat suport als grups militants Hezbol·lah i Hamas. Però d'altra banda, ha mantingut amb calma el front de guerra amb Israel i ha mantingut converses de pau indirectes amb l'estat jueu. Les crítiques d'Occident contra la repressió del president, inicialment inexistent, han anat creixent en els últims dies. El president Barack Obama, a tall d'exemple, ha urgit a Assar que aturi "l'escandalós ús de la violència per acabar amb la violència".

Síria tanca la frontera amb Jordània



La frontera entre Jordània i Síria ha quedat tancada aquest dilluns a causa dels disturbis que s'estan registrant al país, segons han informat fonts oficials jordanes. A la ciutat de Deraa, a prop de la frontera amb Jordània, tropes de l'Exèrcit i de la policia s'han desplegat des de primera hora del matí, d'acord amb informes d'activistes de drets humans i fonts de l'oposició siriana. Segons ha dit el portaveu del govern jordà, Taher Odwah, el tancament de la frontera "està vinculat amb la situació interna a Síria, i s'espera que els llocs limítrofs siguin reoberts aviat".

stats