Síria
Especials 23/03/2012

La UE imposa sancions contra la dona d'Al-Assad

La Unió Europea prohibeix viatjar a territori europeu i congela els actius a Asma al-Assad, la dona del mandatari sirià, i a altres membres de la família

Efe
1 min

Brussel·lesEls ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) han aprovat aquest divendres sancions contra dotze persones vinculades al règim sirià de Baixar al-Assad, entre les quals hi ha la dona del president, Asma, d'origen britànic, i tres familiars més. La presència de la primera dama a la llista ha estat avançada per diverses fonts, tot i que les identitats dels afectats es donaran a conèixer de manera oficial dissabte amb la publicació de la decisió al Diari Oficial de la Unió.

Els sancionats, als quals se sumen també dues entitats, veuran congelats els actius que tinguin a Europa i tindran prohibit viatjar a territori de la UE. A la 'llista negra' ja hi figuren el mateix Baixar, el seu germà Maher –considerat el principal executor de la repressió contra les manifestacions opositores– i més d'un centenar de figures destacades del règim de Damasc.

Les sancions contra Asma al-Assad arriben dies després que es difonguessin correus electrònics interceptats que mostraven el seu suport total a la violència governamental i les despeses de milers de dòlars en compres de luxe en plena crisi al país. No hi ha constància de si l'esposa del president, nascuda a Londres fa 36 anys, manté la nacionalitat britànica, cosa que faria, a priori, impossible aplicar-li la prohibició de viatjar a Europa.

La cap de la diplomàcia de la UE, Catherine Ashton, ha afirmat que les noves mesures restrictives envien un "clar missatge polític", i ha confiat a poder arribar a una situació en què Al-Assad reconegui la seva responsabilitat, dimiteixi i pugui produir-se una transició democràtica.

stats