Especials 29/03/2012

Els sindicats proclamen "l'èxit" de la vaga i exigeixen a Rajoy que aturi la reforma laboral

El 29-M atura la indústria i el transport i es nota menys en els comerços. CCOO i UGT xifren el seguiment en el 82% a Catalunya. Mariano Rajoy parla de normalitat "total". El consum elèctric ha caigut un 15%, una dècima menys que per la vaga del 2010. Els piquets tallen els principals accessos a Barcelona. Incidents i càrregues policials al centre de Barcelona. Almenys 30 detinguts a tot Catalunya

Ara
5 min
El Corte Inglés tanca les portes, a la plaça de Catalunya de Barcelona, durant la vaga general / PERE TORDERA

BarcelonaLa vaga general s'està notant sobretot a la indústria i al transport, i és més desigual als comerços, els serveis i la funció pública. A Catalunya el seguiment és del 82%, i els sindicats CCOO i UGT asseguren que el seguiment és del 77% a tot Espanya, superior a la vaga del 2010 (amb un seguiment del 70%), i l'han qualificat d'"èxit". Asseguren que la mobilització obliga Mariano Rajoy a fer gestos per modificar la reforma laboral i amenacen amb noves protestes. I els sindicats catalans reclamen a Artur Mas que també aturi les retallades Els sectors més afectats a Catalunya, segons els sindicats, són els transports (100%), la indústria (95%) i l'ensenyament (75%). Entre els funcionaris, el seguiment global ha sigut del 75%, sempre segons els treballadors.

El balanç del govern espanyol és radicalment oposat. L'executiu parla de "normalitat". La ministra de Treball, Fátima Báñez, ha minimitzat l'efecte de l'aturada i ha dit que l'agenda reformista de l'executiu del PP continua endavant. No ha donat xifres de seguiment, però sí que s'ha aferrat a la dada de consum elèctric, que ha caigut un 15%, una dècima menys que en l'anterior vaga general. Mariano Rajoy ha dit des dels passadissos del Congrés que la normalitat és "total". Les patronals també asseguren que en les grans empreses hi ha "tranquil·litat" i estan preocupats per la imatge exterior que pugui donar Espanya.

Des de Catalunya, el Govern valora que els serveis mínims en transports, hospitals i presons han funcionat al cent per cent, tot i alguns incidents puntuals. Un 12,76% dels treballadors públics ha secundat la vaga general, segons el portaveu Francesc Homs. En el cas de la indústria el percentatge s'enfila fins al 23%. En el sector dels serveis, un 15% dels treballadors han fet vaga, i en el del comerç, un 10%.

Hi ha almenys 30 detinguts a Catalunya. Al migdia hi ha hagut incidents al centre de Barcelona entre un grup de manifestants i els Mossos.

Al conjunt de l'Estat, la xifra de detinguts s'eleva fins a 58 per incidents aïllats. També hi ha diversos ferits. L'incident més seriós s'ha produït a Torrelavega (Cantàbria), on una dona integrant d'un piquet informatiu ha sigut apunyalada en una mà per l'amo d'un hotel.

Les primeres hores de vaga han transcorregut amb incidents aïllats, talls de trànsit, el bloqueig d'alguns mercats majoristes com Mercabarna i les habituals discrepàncies sobre el grau de seguiment.

Transport públic: es compleixen els serveis mínims

El seguiment ha sigut massiu en el transport públic. S'han complert, però, els serveis mínims pactats amb el ministeri de Foment –un terç del servei–, tot i que hi ha hagut algunes incidències. El metro de Barcelona ha iniciat els serveis mínims amb retards en algunes línies a causa de l'actuació dels piquets sindicals, mentre que algunes parades de metro han sigut objecte d'actes vandàlics. A Madrid, els piquets s'han concentrat a les sortides de les cotxeres de l'EMT a Madrid, i els autobusos del torn de dia han hagut de sortir escortats.

Trànsit: talls i embussos a primera hora

Des de primera hora del matí els piquets han intentat tallar algunes carreteres d'entrada i sortida de Barcelona. Han cremat pneumàtics, han col·locat barreres i han llançat objectes punxants en algunes de les principals vies d'accés o sortida de la capital. Hi ha hagut embussos, en alguns casos de més de 6 quilòmetres. Una manifestació també ha tallat l'AP-7 a la Jonquera. Al matí, una de les vies més afectades ha sigut la C-31 sud, a l'altura de Badalona, tallada de les 7 a les 8 del matí per la crema de pneumàtics.

Informació actualitzada: Mapa continu de trànsit. Incidències viàries.

Aeroports: 129 vols cancel·lats

La vaga ha provocat la cancel·lació al llarg del matí de 129 vols programats per a avui, 67 d'arribada i 62 de sortida. En total n'hi ha previstos 609 per a tota la jornada. Els serveis mínims garanteixen el 40% dels vols intercontinentals, el 20% dels europeus i el 10% dels peninsulars

Indústria: ampli seguiment

La indústria catalana s'ha sumat a la vaga general sense que hi hagi hagut incidents destacables. A plantes com les de Seat, Nissan o Ficosa la producció resta aturada i hi ha grups de treballadors als accessos. En el cas de Seat, a Abrera, regna la tranquil·litat i els grups de treballadors fan ronda per evitar l'entrada de treballadors al polígon de Can Amat on hi ha la fàbrica.

Comerços

A Barcelona, els piquets a primera hora s'han concentrat en els grans establiments i els centres comercials, i els petits comerços que no han secundat la vaga han pogut obrir sense problemes. L'acció dels piquets ha obligat a tancar l'Hipercor a Barcelona, al barri de Sant Andreu, i el centre comercial Granvia 2 i parcialment La Farga a l'Hospitalet. Al centre de Barcelona, pels voltants de plaça Catalunya, les botigues estan obertes, algunes amb les persianes abaixades. Fins a nou mercats municipals de Barcelona han tancat, així com el mercat del Centre de l'Hospitalet.

Centres de logística: bloqueig a Mercabarna

Els piquets s'han instal·lat de matinada a l'entrada de Mercabarna, on han impedit l'entrada de camions. Els sindicalistes han cremat pneumàtics a l'accés principal d'aquest mercat majorista i han increpat els camioners que volien accedir a dins del recinte, que han hagut de girar cua. Un altre grup de piquets també ha bloquejat l'entrada de l'altra banda de Mercabarna. Els piquets també han intentat bloquejar Mercamadrid, Mercavalència, Mercasevilla i Mercazaragoza.

Hospitals i centres d'atenció primària

La conselleria de Salut xifra el seguiment en el 8,7%. UGT eleva el percentatge al 60%. En alguns centres, com l'Hospital Clínic, on els serveis mínims es van pactar a última hora, s'han hagut d'anul·lar visites.

Educació

La conselleria d'Ensenyament xifra en un 20,5% el seguiment de la vaga general als centres públics, mentre que els sindicats el situen en un 70%.

Mitjans de comunicació

La vaga general altera durant tot aquest dijous la programació dels canals públics de tot l'Estat, tant de TVE com de les televisions autonòmiques. A TV3 i Catalunya Ràdio el seguiment ha sigut massiu. Els diaris han sortit al carrer amb menys pàgines i una distribució reduïda.

Cau el consum d'electricitat i el trànsit

La demanda d'energia elèctrica, un dels indicadors de l'activitat econòmica, havia caigut a les 13 hores un 15,5% respecte al consum previst. A la mateixa hora, el 29-S –l'anterior vaga general– havia caigut una dècima menys, segons dades de la pàgina web de Red Eléctrica de España (REE). A aquest menor impacte –d'una dècima– s'aferra el govern espanyol per dir que aquesta vaga general té menys incidència que l'anterior, convocada contra l'executiu de Zapatero. El Govern ha informat que a Catalunya el consum de llum i gas –no ha donat la dada segmentada– ha caigut un 24%. La caiguda del consum elèctric no respon únicament al descens de l'activitat per la vaga general, ja que el consum d'electricitat ja era inferior ahir dimecres, vigília de l'aturada. A més de l'activitat econòmica, hi ha altres factors que incideixen en el consum d'electricitat: la temperatura, més alta aquesta setmana, i el canvi d'hora d'aquest cap de setmana passat.

L'Ajuntament de Barcelona ha assegurat que el trànsit s'ha reduït un 12% a la capital catalana, fins a un 50% a la Diagonal.

Informació elaborada per Elena Freixa, Laura Díaz-Roig, Maria Ortega, Beatriz Arias, Auri García, Lara Bonilla, Albert Balanzà, Vicenç Moliné, Marta Bausells, Albert Castellví, Sara González, Marina Formoso, Joan Callarissa, Francina Bosch i Isaac Salvatierra.

stats