VAGA GENERAL
Especials 29/03/2012

Les 5 vagues de la democràcia

La d'aquest dijous és la sisena vaga general unitària de l'actual període democràtic a Espanya, la majoria d'elles contra reformes impulsades per governs del PSOE

M.colomer / G.comella
1 min
Uns joves López Bulla (CCOO), Llach i Justo Domínguez (UGT) van encapçalar la protesta sindical de 1988 a Barcelona

BarcelonaLa vaga general convocada per aquest dijous pels sindicats UGT i Comissions Obreres és la sisena aturada unitària de l'actual període democràtic a l'estat espanyol. Serien vuit si hi comptéssim també l'aturada d'una hora que es va convocar el 1978 a escala europea per protestar contra la desocupació a la que es van sumar els sindicats espanyols, i la que va convocar CCOO sense UGT el 1985 contra la reforma de les pensions que impulsava el govern de Felipe González, que feia encara no 3 anys que havia estat escollit president del govern espanyol per primer cop.

Així, la majoria de vagues generals –quatre de sis– han estat contra reformes impulsades pel PSOE. Es tracta de la de 1988, que a forçar Felipe a fer marxa enrere; la vaga general de mitja jornada de 1992; la de la reforma laboral de 1994, i la de 2010 contra les primeres reformes dràstiques que va aplicar José Luis Rodríguez Zapatero seguint els dictats europeus ja en plena crisi actual. En canvi, la d'aquest dijous és la segona contra un govern del PP. La primera va ser el 2002, i va forçar Aznar a fer marxa enrere malgrat governar amb majoria absoluta.

Podeu llegir la història de les vagues generals a l'ARA Premium

stats