Especials 05/09/2013

“¡Viva España!”: el crit d'un obrer del Congrés als diputats que donen suport a la Via Catalana

Un home regala a Tardà una samarreta groga amb el lema "Yo soy Joan Tardà pero en español" quan el diputat, acompanyat de parlamentaris de CDC, ERC, PNB, BNG i Amaiur, posava davant del Congrés amb una pancarta amb el lema 'Tothom a la Via Catalana'

Agències
2 min

MadridUn grup de tretze diputats i senadors de CDC, ERC, PNB, BNG i Amaiur han desplegat aquest dijous davant el Congrés dels Diputats una pancarta en què reclamen que tothom vagi a la Via Catalana. Els tretze parlamentaris –alguns d'ells amb la samarreta groga representativa–, han posat davant els mitjans de comunicació amb una gran pancarta groga en què es podia llegir, en català: "Tothom a la Via Catalana".

Mentre el grup posava davant la porta dels lleons del Congrés, un dels obrers que treballen en les obres de rehabilitació de la façana ha cridat, des de la bastida: "¡Viva España!". Un altre apunt que demostra l'animadversió amb què bona part de la ciutadania espanyola contempla el procés català s'ha produït quan un home ha regalat a Joan Tardà una samarreta groga amb el lema "Yo soy Joan Tardà pero en español". El crit de "¡Viva España!" i la samarreta han sigut les úniques reaccions a un acte senzill però carregat de simbolisme.

Després de mostrar el seu agraïment pel "suport" mostrat pel PNB, el BNG i Amaiur, que han expressat la seva "solidaritat" amb aquesta iniciativa, el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, s'ha referit a les declaracions fetes aquest dijous pel president de la Generalitat, Artur Mas, que ha assegurat que convertirà les eleccions del 2016 en plebiscitàries com a últim recurs si l'Estat "frena" la celebració de la consulta d'autodeterminació el 2014. "Tenim un pacte solemne amb altres formacions però abans que res amb el poble de Catalunya, i aquest pacte resa que abans de 2014 hi haurà un referèndum sobre la independència de Catalunya" perquè "és un mandat dels ciutadans", ha dit. Davant la insistència dels nombrosos mitjans de comunicació que han assistit a les portes del Congrés per veure el desplegament de la pancarta per la Via Catalana, Bosch ha assegurat que ERC farà tot el que estigui "a les seves mans i una mica més perquè se celebri el referèndum sobre la independència a Catalunya abans de la fi del 2014".

Des de CDC, Lourdes Ciuró ha dit que el procés liderat per Mas a Catalunya amb la companyia d'ERC "no té aturador" i ha insistit que la seva formació farà "l'impossible perquè es faci la consulta quan toca" i que "Catalunya no donarà un pas enrere per poder aconseguir que els ciutadans votin". Ciuró ha instat el govern del PP que "no només parli de democràcia sinó que l'exerciti i que permeti als catalans decidir si volen ser un estat dins d'Europa en un futur". "Estem parlant de diàleg, de llibertat, de pactes, i en aquest camí ens trobaran. No hi haurà confrontació però seguirem el camí per aconseguir que Catalunya pugui votar" amb l'"objectiu final d'aconseguir tenir la majoria suficient per ser un estat a Europa", ha insistit la diputada de CDC.

A més de Bosch i Ciuró a l'acte per la Via Catalana han assistit el diputat de CDC Carles Páramo i els senadors Joan Bagué, Jordi Sendra i Josep Maldonado, així com els diputats del PNB, BNG i Amaiur Pedro Azpiazu, Rosana Pérez i Rafael Lareina, respectivament.

stats