Revolta contra Baixar al-Assad
Especials 08/03/2012

Un viceministre sirià dimiteix per denunciar la repressió i es passa als rebels

El segon del ministeri del Petroli és el càrrec de més rang que abandona el règim des de l'inici de la revolta. Anuncia la defecció en un vídeo penjat a YouTube

Ara
1 min

BarcelonaEl viceministre del Petroli, Abdo Hussameddin, de 58 anys, ha aparegut la matinada de dijous en un vídeo penjat a YouTube on anuncia la seva dimissió per la repressió que imposa el règim contra la revolta popular. En un discurs de quatre minuts, el que fins avui és el funcionari de més rang que abandona el govern sirià, diu que es passa de bàndol, després de 33 anys al servei dels Al-Assad, i que abandona també el partit Baas.

"M'uneixo a la revolució del poble que rebutja la injustícia i la campanya brutal del règim", diu a l'al·locució. "Vull dir al règim, que proclama que el país li pertany, que només té les petjades dels tancs conduïts pel seu barbarisme per matar gent innocent".

Hussameddin diu que dimiteix tot i que sap que li incendiaran la casa i la seva família serà perseguida pel règim. De moment no hi ha reacció oficial davant la dimissió.

En gairebé un any de revolta hi ha hagut poques desercions públiques de funcionaris civils, en contrast amb els soldats i oficials que han abandonat les forces armades per formar l'exèrcit sirià lliure, un braç armat de l'oposició. Entre els desertors hi ha el general Mustafà al-Sheikh, que va fugir a Turquia fa unes setmanes.

Una portaveu del Consell Nacional Sirià ha declarat que hi ha més membres del govern preparats per a la defecció. Si continuen, les desercions polítiques poden ser un signe d'afebliment del règim en un moment d'intensificació de la violència, després de la invasió per les forces de seguretat dels barris rebels de Homs i quan l'economia comença a sentir greument els efectes de les sancions.

stats