Especials 03/07/2011

Una vintena de raiers baixen la Noguera Pallaresa per rememorar l'antic ofici

Unes 5.000 persones hi han assistit com a espectadors per veure un any més aquesta tradició

Acn
1 min
La baixada de raiers de la Pobla de Segur / ACN

La Pobla de SegurUnes 5.000 persones han assistit aquest diumenge la Diada dels Raiers de la Pobla de Segur, Pallars Jussà. Amb l'expectació habitual, una vintena de raiers han sortit en quatre embarcacions des de la presa de Llània i han baixat la Noguera Pallaresa fins al Pont de Claverol. La festa, declarada d'interès nacional, recupera l'antic ofici de transportar fusta a través del riu, una activitat que va ser molt important per a l'economia de la zona, especialment al segle XVIII.

La trobada, que combina cultura, tradició i música, aquest any ha estat el preàmbul de la Trobada Internacional de Raiers, que el 2012 se celebra a la Pobla i en la qual participaran uns 700 raiers.

La baixada d'aquest any ha estat plàcida, ja que tant el temps com el cabal de l'aigua acompanyaven. L'únic incident s'ha registrat a l'arribada, quan tres dels quatre rais s'han enredat.

Els rais es construeixen amb fusta seguint la mateixa tècnica que anys enrere, tal com ha explicat el cap de rai Eduard Bastús. De la vintena de raiers, només tres eren novells. Un d'aquests novells era el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Àngel Vidal.

Enguany la Ganxa d'or, que reconeix la feina i esforç d'una persona en promoure els rais, ha quedat deserta. És la primera vegada en les 33 edicions de la festa que aquest reconeixement queda desert. L'any passat el guardonat va ser l'escriptor Pep Coll.

stats