Especials 03/05/2012

El govern xinès boicoteja els periodistes de Brussel·les en el Dia de la Llibertat de Premsa

El president de la Comissió Europea s'ha entrevistat aquest migdia a Brussel·les amb el viceprimer ministre de la Xina, Li Keqiang, però no ha celebrat cap roda de premsa per l'oposició mostrada pel dirigent xinès. L'Associació de la Premsa Internacional de Brussel·les (API) s'ha queixat formalment a la Comissió Europea de l'actitud de Barroso, que ha optat per no comparèixer davant la premsa tot sol

Laia Forès
2 min

Brussel·lesEl president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha tingut una manera curiosa de celebrar el Dia Internacional de la Llibertat de Premsa. Barroso ha declinat celebrar una roda de premsa després de reunir-se amb el vicepresident primer de la Xina, Li Keqiang, perquè el mandatari xinès no volia comparèixer davant els periodistes. Davant la pressió del govern del país asiàtic, Barroso ha optat per 'respectar' la voluntat de Keqiang i no sotmetre's a les preguntes de la premsa.

Barroso, que habitualment fa rodes de premsa quan es reuneix amb qualsevol alt mandatari, ha parlat amb el vicepresident primer de la Xina de qüestions relacionades amb la crisi econòmica que afecta Europa i amb el comerç, però ha passat de puntetes pels temes de drets humans. Segons la portaveu de la Comissió Europea, Pia Arenkilde, els drets humans "sempre formen part del diàleg" entre Brussel·les i Pequín, però no ha confirmat que Barroso hagi tractat el tema amb Keqiang.

Queixes dels periodistes

L'Associació de la Premsa Internacional de Brussel·les (API) s'ha queixat formalment davant la Comissió Europea pel silenci de Barroso després de reunir-se amb el dirigent xinès i ha reclamat que se celebri una roda de premsa, però les seves peticions han sigut ignorades pel president de l'executiu comunitari. Li Keqiang també s'ha reunit amb el president del Consell de la Unió Europea, Herman van Rompuy, que tampoc ha comparegut davant els mitjans de comunicació.

La presidenta de l'API, Ann Cahill, ha recordat que la llibertat de premsa és una de les bases que defensa la UE i ha lamentat que "una vegada més, les institucions comunitàries semblen plegar-se o amagar aquests principis fonamentals per deferència cap a altres règims".

No és la primera vegada que hi ha polèmica amb el govern xinès a Brussel·les. El 2010 es va celebrar a la capital comunitària una cimera UE-Xina i la roda de premsa es va anul·lar a última hora, oficialment per "manca de temps". Altres fonts, però, van apuntar que el govern xinès no volia celebrar una roda de premsa a Brussel·les perquè hi havia acreditats periodistes xinesos de mitjans independents. En aquella ocasió l'API va denunciar un "intent de censura" per part de les autoritats del país asiàtic.

stats