CICLISME
Esports 28/02/2013

Més incògnites que mai en torn a Eufemiano Fuentes, quan es compleix un mes des de l'inici del judici sobre l'Operació Port

El metge continua amagant molta informació i deixa entreveure que també podria haver estat relacionat amb altres esportistes totalment aliens al món del ciclisme

Ara
3 min
Eufemiano Fuentes, principal acusat en el judici de l'operació 'Puerto'

BarcelonaEl judici de l’Operació Port compleix aquest dijous 31 dies, però continua pendent dels secrets que encara amaga Eufemiano Fuentes. El metge que ha deixat entreveure una possible relació amb altres esportistes aliens al ciclisme, ha amenaçat diverses vegades amb desvetllar els noms de tots aquells que es van sotmetre als seus tractaments.

El 28 de gener començava un judici en què ciclistes, pèrits, metges i guàrdies civils han testificat per tal que es pugui jutjar si el doctor Eufemiano Fuentes, la seva germana Yolanda, i els directors esportius Vicente Belda, Manolo Saiz i Ignacio Labarta van cometre o no un delicte contra la salut pública. Un dels testimonis més durs al qual van haver de fer front els cinc acusats va ser el de Manzano. L’exciclista va desvetllar tot un ritual de dopatge durant la seva etapa com a corredor de l’equip Kelme, i va explicar els efectes secundaris que patia el seu cos després de les autotransfusions que li practicava Fuentes. Aquests efectes van ser descrits també pel nord-americà Tyler Hamilton, que ho va fer a través d'una videoconferència des de Washington, i per l’alemany Jorg Jaksche, que ho va fer de forma presencial.

Per contra, el grup espanyol de testimonis, del qual va caure inesperadament Alberto Contador en renunciar a la seva declaració la defensa de Manolo Saiz, va negar qualsevol possible relació amb el dopatge. Isidro Nozal, Joseba Beloki, David Etxebarria, Unai Óssa, Marcos Serrano i Àngel Vicioso no van donar cap explicació ni al fet que els seus noms figuressin en documents intervinguts a Fuentes ni als positius que alguns d’ells van donar en els controls.

Durant aquest mes, però, Fuentes ha deixat entreveure que ha tingut relació amb altres esportistes aliens al ciclisme. El tercer dia de judici el metge va assegurar en dues ocasions que podria identificar els seus clients “a través del codi numèric” que se’ls assignava, i llavors l’advocat del Comitè Olímpic Italià (CONI), Ignacio Arroyo Martínez, va sol·licitar a la jutge, Julia Patricia Santamaría , que demanés a l’acusat la llista de noms. La magistrada, però, s’hi va negar. Santamaria va explicar que no s’oposaria a que Fuentes donés els noms si ell volia, però que ella no li demanaria expressament. En aquesta mateixa línia, fa cinc dies Fuentes va dir que l’única persona que sap si Marta Domínguez està implicada en el cas és ell, i que “solament l’hi diré a la jutge si m’ho demana”. Es va relacionar a l'atleta amb l'Operació Port perquè va aparèixer una de les bosses de sang amb el nom "Urco", que coincideix amb el nom del gos del marit de Marta Domínguez. D'altra banda, el que fóra president de la Reial Societat al 2008, Iñaki Badiola, va sorprendre amb unes declaracions en les quals va relacionar les sigles “Rsoc” dels documents de Fuentes amb el club donostiarra.

Al llarg del mes, el judici ha patit diversos contratemps. Un dels fets més sonats va ser la mort sobtada del forense que va examinar a Jesús Manzano, un dia abans de la data fixada perquè comparegués com a testimoni. D'altra banda, el que fóra president de la Reial Societat al 2008, Iñaki Badiola, va sorprendre amb unes declaracions en les quals va relacionar les sigles “Rsoc” dels documents de Fuentes amb el club donostiarra.

El judici, es reprendrà dilluns que ve amb la declaració del doctor Antonio Rico Regirada, proposat per la defensa de Fuentes i dels exdirectores esportius Vicente Belda i José Ignacio Labarta.

stats