BÀSQUET: LLIGA ACB
Esports 18/04/2011

Adéu al primer gran pivot

àlex Gozalbo
2 min
Els jugadors del Blancos de Rueda Valladolid i del Regal Barça durant el minut de silenci del Palau Blaugrana.

En bàsquet els centímetres es paguen, i els jugadors interiors acostumen a rebre els millors salaris. Aquest costum va començar a la dècada dels anys 50 amb Alfonso Martínez, que aquest migdia serà enterrat. El jugador, nascut a Saragossa, va revolucionar el món de la cistella en ser capaç de guanyar la lliga amb tres equips diferents (Barça, Madrid i Joventut de Badalona) i la Copa amb quatre (els tres anteriors i el Picadero).

El pivot, que va començar cobrant 15.000 pessetes, va passar per set clubs: Barça,Montcada, Reial Madrid, Joventut de Badalona, Picadero, UE Mataró i CB Breogán. Tothom volia comptar amb els seus 194 centímetres i Martínez, que va ser el màxim anotador de la lliga en tres ocasions, es va convertir en el jugador més longeu de la història, ja que va acumular 19 temporades. El rècord li va durar fins que va arribar Joan Creus, que ahir va participar des de la llotja en el minut de silenci que el Palau Blaugrana va dedicar a la seva memòria abans de la victòria del Regal Barça contra el Blancos de Rueda Valladolid (77-53).

Alfonso Martínez, conegut tant pel seu rendiment a la pista com per les seves anècdotes fora, va aconseguir ser el màxim rebotejador de l'Eurobàsquet del 1967. La fita no es va repetir fins 34 anys després, quan Pau Gasol va brillar en el campionat del 2001.

Eduardo Portela, president de l'ACB, lamenta "la pèrdua d'una llegenda del bàsquet, d'un jugador que va ser capaç de guanyar la lliga amb tres equips diferents, però sobretot d'una persona transcendental per entendre la història del nostre esport". Alfonso Martínez, que va ser escollit com un dels cinc millors jugadors de la dècada dels anys 60 amb Emiliano Rodríguez, Nino Buscató, Vicente Ramos i Jordi Benareu, va ser clau per entendre la professionalització de la figura del jugador de bàsquet.

La seva relació amb el món del bàsquet no es va acabar quan es va retirar, ja que després va passar de la pista a la banqueta i va ser l'entrenador d'equips com el CB Valladolid i el Bàsquet Manresa. El conjunt del Bages, d'altra banda, va perdre ahir a la pista del Fuenlabrada (55-54) per culpa d'un triple de Valters.

Homenatge en vida

Fa un parell d'anys Martínez va ser homenatjat al pavelló de la Plana de Badalona, on més de 2.000 persones es van donar cita per veure un partit de veterans en el qual van participar jugadors del Barça, el Reial Madrid i el Joventut. Avui, el Tanatori de Collserola vetllarà pel seu cos i, sobretot, la seva memòria.

stats