Esports 23/06/2012

Andrés Iniesta: "La temporada vinent els que hem de respondre som els jugadors"

Estat de forma Aquesta temporada ha sigut molt exigent, però em trobo molt bé. Les sensacions són bones Eurocopa Serà molt dur. França és un equip que també vol la pilota

Rut Vilar
4 min
L'AMIC DE LA PILOTA  Iniesta jugant amb una pilota abans d'un dels últims entrenaments de la selecció espanyola abans del partit d'avui.

Tot apunta que si Andrés Iniesta (Fuentealbilla, Albacete, 1984) continua jugant aquesta Eurocopa com ho ha fet fins ara agafarà el testimoni de Xavi Hernández com a millor futbolista del campionat. Iniesta està en un moment dolç de joc, i com que les ha passat magres, gaudeix del moment; feliç. L'únic que el trasbalsa és que fa massa dies que no veu la petita Valeria, la seva filla de poc més d'un any. Entre el telèfon, l'Scalextric i les bitlles passa els moments d'esbarjo en terres poloneses, on està concentrada la selecció espanyola, que avui es juga l'accés a les semifinals a Ucraïna contra França. Acompanyat sovint de Jordi Alba, amb qui el volant del Barça s'avé dins i fora del camp.

Després de guanyar el Mundial amb aquell gol seu contra Holanda, va dir que volia fer un pas endavant personalment, que volia tenir família, nens i que també havia de complir un parell de promeses que havia fet abans del campionat. A punt de casar-se i amb una criatura, què ha passat amb les promeses?

Sempre m'havia fet il·lusió formar una família, i a mesura que m'anava fent gran encara me'n feia més. Sóc molt feliç d'haver-ne format una, de tenir una filla, a qui ara trobo molt a faltar. Va tocar just en aquell moment, després d'una experiència formidable a Sud-àfrica, i n'estic encantat. Pel que fa a les promeses, una era personal, i l'altra, fer el Camí de Sant Jaume, però no vaig dir quan... Són molts quilòmetres i encara no l'he fet, però prometo que el faré.

¿Abans d'aquesta Eurocopa n'ha fet alguna altra, de promesa?

Ni hi he pensat, la veritat. Si guanyem, la fita serà històrica, perquè ningú abans ha guanyat Eurocopa, Mundial i Eurocopa consecutivament, així que el tema de la promesa serà menys important.

Què li està semblant el campionat?

Aquesta Eurocopa confirma que tot està molt igualat. Totes les seleccions hem passat per moments difícils i moments bons, però en aquesta competició sempre hi ha molta igualtat. Ara bé, tot i les crítiques, prefereixo com ens van les coses ara; abans, en el partit que paties, com contra Croàcia, te n'anaves cap a casa. A quarts, França serà un rival duríssim. Blanc ha fet un equip amb jugadors de molt de nivell. La francesa és una selecció que també vol la pilota.

Pot demanar consell a Abidal...

Estic en contacte amb l'Abi, però no l'atabalaré. A més a més, ell voldrà que guanyi França. Només desitjo que continuï tan bé com fins ara. Es mereix que tot li vagi bé.

Personalment va acabar la temporada a molt bon nivell i ha començat l'Eurocopa també molt fi; de fet, li han donat dues vegades el premi al millor jugador del partit, contra Itàlia i Croàcia. Com s'explica que hagi arribat a l'estiu en aquest punt òptim?

Em trobo molt bé, he arribat a la fase final de l'Eurocopa amb molt bones sensacions, des del primer dia, i això per a un esportista és molt important. Aquesta temporada ha estat molt exigent, però més enllà d'un parell de contratemps m'he trobat molt bé, i al final això és el més important. Amb l'experiència que tinc, quan em surten bé les coses em sento feliç i sé que ho he d'aprofitar.

¿Amb el talent que hi ha a l'equip espanyol, creu que els falta un punt de valentia? En partit oficial, des dels vuitens de final del mundial, més enllà del partit contra Irlanda, no han passat de l'empat o la victòria per 1-0.

No crec que sigui per falta de valentia, crec que aquestes dades demostren la igualtat que li comentava abans. Guanyar és cada vegada més complicat, per això cal valorar les coses quan van bé. Per això hem de valorar haver-nos classificat per als quarts. El sistema de joc, més enllà de la filosofia pròpia, el fan bo els futbolistes. Ara que arriben les eliminatòries és important que siguem efectius.

¿Pel que fa a l'aspecte individual, se sent més lliure jugant amb la selecció espanyola? Compartir equip amb una estrella com Messi condiciona el joc de la resta de companys?

El Barça i la selecció espanyola són equips diferents, i també els companys amb què juguem són diferents. Jo intento fer-ho bé als dos llocs.

Al Barça, amb Messi, no hi ha debat possible, però al voltant del combinat espanyol no s'acaba d'entendre el joc amb un fals 9 . Com s'aconsegueix profunditat jugant amb un migcampista en punta?

És una cosa de tots, principalment del futbolista que juga al davant, però també dels companys que l'envolten. El fals 9 ha de fer moviments precisos, ocupar l'espai en el moment oportú i tenir molt en compte els moviments de la resta, ell arrossega els centrals i la resta hem de buscar-los-hi l'esquena.

Com s'explica la seva bona connexió amb el lateral Jordi Alba sobre la gespa si fins ara mai havien jugat plegats?

És que el Jordi és un futbolista molt, molt ràpid, i el més important és que sap triar molt bé quan s'ha d'incorporar a l'atac. Té raó, em sento molt còmode quan comparteixo banda amb ell. Si es concreta el seu fitxatge pel Barça serà un molt bon reforç.

D'un temps ençà el veiem provar més xuts des de lluny. Fins i tot amb registres diferents del seu habitual llançament amb l'interior. ¿Està entrenant aquest aspecte del joc?

El xut és un altre aspecte en què la tria del moment és important. És qüestió d'anar provant, però el més important és saber quan és oportú i quan no xutar des de lluny.

¿Després de treballar durant quatre temporades a les ordres de Josep Guardiola, en què creu que ha evolucionat com a futbolista?

Amb Guardiola millores en tots els aspectes. En cada entrenament i en cada partit. Guardiola ha estat un entrenador molt important per a tots nosaltres.

¿Tot i el discurs del dia de la seva presentació, creu que Tito Vilanova podrà treballar còmodament amb la comparació contínua amb Guardiola?

Tito és Tito i Guardiola és Guardiola. No se'ls ha de comparar, les comparacions no són mai bones, s'ha de deixar que el Tito faci la seva feina i que ens transmeti als jugadors què vol de nosaltres. Aquesta temporada els que hem de respondre som els jugadors. De moment, estem contents que es facin les coses amb tranquil·litat.

L'altre dia vam trobar en una llibreria de Gdansk la seva biografia. ¿Sabia que l'han traduïda al polonès?

Sí, perquè des de l'editorial me n'havien enviat unes quantes còpies a casa. És bonic i curiós.

stats