PRIMER EQUIP
Esports 16/03/2012

#Ànims Abidal

Durant les pròximes setmanes Éric Abidal serà sotmès a un trasplantament de fetge motivat per l'evolució del seu procés hepàtic. La notícia va ser definida com un "cop molt dur" per Carles Puyol.

T. Padilla / A. Solé
3 min

BARCELONAPoc abans de començar l'entrenament d'ahir a la Ciutat Esportiva Joan Gamper, Josep Guardiola va reunir tots els jugadors del Barça i els va comentar que el seu company Éric Abidal haurà de sotmetre's els pròxims dies a una operació de trasplantament de fetge. La notícia va deixar en silenci el vestuari, un silenci que va trencar Guardiola per demanar ànims. Acte seguit, era el mateix Abidal qui feia broma amb els seus companys, malgrat que tothom sabia que aquesta operació afectarà el futur professional del jugador francès. Segons els serveis mèdics del Barça, aquest trasplantament era "una opció ja indicada des de l'inici del seu tractament, ara fa un any". I després de seguir el cas de prop, finalment s'ha optat pel trasplantament.

Ahir feia precisament un any que es va saber que els metges havien detectat a Abidal aquell tumor al fetge que el va obligar a passar pel quiròfan dos dies després. L'operació, que va fer el doctor Josep Fuster Obregon al centre Barnaclínic de l'Hospital Clínic de Barcelona, va ser tot un èxit i la recuperació del defensa va ser tan ràpida que al cap de dos mesos ja tornava als terrenys de joc. Però 12 mesos més tard la mateixa malaltia l'obligarà a tornar a la sala d'operacions per afrontar una prova més dura: un trasplantament de fetge. En operacions d'aquest tipus la recuperació és ben diferent a la d'ara farà un any, de manera que caldrà veure l'evolució del procés de recuperació per saber si el jugador, de 32 anys, pot tornar a jugar a futbol al mateix nivell que ho ha fet fins ara.

La notícia va deixar els jugadors del Barça capcots, tot i que des de feia dies ja sabien que hi havia complicacions amb la salut del seu company, de baixa des de feia dues setmanes teòricament per una pubàlgia. Abidal es va encarregar ahir, com ja va fer fa un any, d'animar els seus companys, tal com va confirmar el capità, Carles Puyol.

L'anunci que a Abidal se li farà un trasplantament de fetge arriba després que fa sis setmanes el lateral renovés el contracte amb el Barça per una altra temporada, amb opció de dues més. El Barça ja sabia llavors que els processos hepàtics com els d'Abidal es poden complicar, tal com finalment ha passat.

Carles Puyol, l'encarregat de donar la cara, va comentar ahir: "Cinc minuts abans de l'entrenament ens han reunit a tots i el mister ens ha donat la notícia. Després hem parlat amb Abidal i ell ens ha animat a nosaltres. Ha estat un cop dur". En 12 mesos els jugadors del Barça han vist com dos dels puntals anímics del vestuari, Éric Abidal i Tito Vilanova, viuen situacions complicades per culpa de problemes de salut.

A partir d'ara què espera a l'Abi?

Un cop decidit que la millor solució per als problemes de fetge d'Éric Abidal és el trasplantament, el francès iniciarà un procés molt llarg que l'obligarà a medicar-se la resta de la seva vida. Un persona que ha passat pel mateix que passarà Abidal, Josep Vilaseca, el president del Grup de Trasplantats Hepàtics de Catalunya, explica a l'ARA tot el procés: "Ara li faran proves per incloure'l a la llista d'espera per rebre un fetge". Una persona de la rellevància d'Abidal entra a la mateixa llista que tothom? En teoria sí, segons Vilaseca, encara que són coneguts diversos casos de celebritats que s'han saltat l'ordre, cosa que ha generat certa polèmica entre el col·lectiu. "Un cop inclòs dins la llista d'espera li aniran fent proves per saber el grau de gravetat del tumor per fer-ho més aviat o més tard". El donant del fetge que necessita Abidal pot ser una persona que acabi de morir o bé una persona viva a qui li extirpin la meitat de l'òrgan -un lòbul-, que es regenerarà completament al cap de cinc setmanes. El postoperatori a l'hospital durarà un parell de setmanes com a màxim, "però la recuperació completa tardarà molt més", encara que, com que és un esportista d'elit fort físicament, "segur que tarda menys que la majoria de trasplantats", explica Josep Vilaseca. El president del Grup de Trasplantats Hepàtics adverteix que Abidal s'haurà de fer controls mèdics periòdics i s'haurà de medicar tota la vida amb immunodepressors per lluitar contra el rebuig del cos contra un òrgan estrany .

stats