LLIGA DE CAMPIONS
Esports 01/11/2011

Antonin Panenka: "Messi és el millor. Però jo tiro més bé els penals"

Models "Ara els joves pensen més en el pentinat o a tenir botes de futbol de marca" Barça "No tothom pot jugar com ells, però és millor que guanyi un equip així que no pas un altre"

Toni Padilla
3 min
Antonin Panenka, autor del penal més famós de la història.

PRAGANo gaire lluny de l'estadi on el Barça va entrenar-se ahir s'aixeca un camp de futbol vell, el feu del Bohemians. Club petit i modest, el Bohemians és un equip curiós, ja que té, entre altres coses, un escut on hi ha un cangur, un club amb el mateix nom a Segona amb el qual no es parla i un president que va ser l'autor del penal més famós de la història. Antonin Panenka (Praga, 1948) presideix el Bohemians, club on va jugar, i sol passar cada dia per les modestes oficines del club, convertides en un petit museu ple de records d'aquest jugador que el 1976 va decidir llançar d'una manera diferent un penal, picant la pilota suau per sobre del porter. Un penal que va donar a Txecoslovàquia l'Eurocopa contra els alemanys. El famós penal de Panenka.

Fa poc Lionel Messi ha rebut diverses crítiques per no poder marcar durant tres partits i fallar un penal. Ho pot entendre?

No, no ho puc entendre. Crítiques? Deu ser a Barcelona perquè el veieu cada dia: aquí tothom en diu meravelles. La gent està emocionada per poder veure Messi jugant a Praga, és el millor jugador del món ara mateix. De ben segur que molts txecs aniran al camp per veure el Barça i esperen veure Messi jugant com sempre. El Viktoria no és un equip de Praga i, tot i que fa gràcia animar els equips de casa teva, molts prefereixen veure en acció Messi, Iniesta, Cesc...

Per a algú que va decidir una tanda de penals de la final d'una Eurocopa amb aquell llançament suau i picat pel mig deu ser fàcil d'entendre què significa llançar un penal en un estadi com el Camp Nou...

No és fàcil decidir tirar els penals, però és cosa del caràcter, suposo. Jo estava molt tranquil i era una cosa que m'agradava fer, tot i que ja sabia que corria un risc enorme. El 1976 ja havia provat aquell penal als entrenaments, en partits, en amistosos, i tenia ganes de fer una cosa diferent també a la final. Tenia clar que el tiraria així si tocava fer-ho. El porter de la selecció no volia que ho fes i m'amenaçava, però jo estava segur i no vaig fallar. Quan estàs jugant un partit molt important, tothom et mira i et jutja. Així que cal estar molt segur de tu mateix. Si Messi falla un penal, vol dir que és valent i és un líder que els vol tirar. No tothom ho fa.

Li agrada com tira els penals Lionel Messi?

No t'ho sé dir, no m'hi he fixat tant. Els tira bé, no? És evident que ell és el millor en tot, però jo els tirava millor. Eren més originals. [Riu.]

Aquell 1976 en què la selecció txecoslovaca va guanyar l'Eurocopa el futbol txec era respectat arreu del món. Ara, en canvi, sembla que viu una crisi molt forta. Què ha passat?

Tothom hi diu la seva. Hi ha qui diu que ara s'ha aconseguit una situació econòmica prou digna i els joves ja no veuen el futbol com la manera de poder deixar enrere la misèria. Però tampoc s'ha treballat bé el futbol base, molts clubs s'han passat anys fitxant estrangers mediocres sense apostar pel talent local... Una mica de tot. Ara sembla que hi ha algunes generacions joves interessants, com es va veure a l'Europeu sub-17, però queda molt per fer. Quan Espanya va guanyar aquí a Praga no fa gaire es va veure clara la diferència.

El Barça últimament ho guanya tot jugant bé i ho fa amb molts jugadors de la casa a l'equip inicial. És un model que cal seguir i que agrada a gent com vostè, que coneix el futbol base?

A la República Txeca tothom vol jugar com el Barça i com Espanya, però cada cas és diferent. En pocs anys no pots jugar així perquè cal treballar molt abans. Ara, és cert que el Barça juga pensant a divertir els espectadors, a agradar, i és millor que guanyi un equip així que no pas un altre que no pensi en res més que defensar i aturar el rival. Ara, cal deixar clar als joves que no tothom pot jugar així i que hi ha molta feina d'equip al darrere. Ara molts joves amb 15 anys pensen més en els pentinats i les botes de marca que no pas a esforçar-se molt. Dominen la tècnica, fan malabarismes, però no la saben passar.

Quan vostè jugava les coses eren diferents....

Era una altra època. Si un jugador es podia comprar un cotxe ja estava content... Al començament anava al camp en tramvia o a peu, imagina't.

Avui, donem per fet que guanya el Barça?

Ja ho veurem. És el favorit però el Viktoria sap que si no perd fa història. És un equip ben treballat i que sap jugar en bloc.

stats