Jocs olímpics
Esports 14/07/2011

Aposta pel 2020

2 min
Aposta pel 2020

Madrid va anunciar ahir que presentarà la seva tercera candidatura consecutiva per als Jocs Olímpics d'Estiu. Després de dos intents -pels del 2012, que van ser adjudicats a Londres, i pels del 2016, que, tot i que Madrid va arribar a la final, els organitzarà Rio de Janeiro-, ara la ciutat madrilenya es presenta per als Jocs del 2020. Aquest serà el quart intent de Madrid per organitzar uns Jocs Olímpics d'Estiu, després d'aquests dos consecutius i del primer de tots, que va ser pels del 1972.

El 29 de juliol és la data límit del Comitè Olímpic Espanyol per comunicar al COI si una ciutat espanyola optarà a organitzar els jocs del 2020, tot i que no estava obligat a fer públic el nou de la candidatura fins l'1 de setembre. Entre els rivals que tindrà Madrid, Roma i Istanbul han anunciat que presentaran també la seva candidatura, mentre que en principi Tòquio ho farà ben aviat. A l'octubre, el COI convocarà les ciutats, encara considerades precandidates, a un seminari informatiu a Lausana; el maig del 2012, l'organisme olímpic farà una preselecció entre les aspirants i l'elecció final de la seu es farà a Buenos Aires, el 7 de setembre del 2013.

L' alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, va fer una roda de premsa per anunciar la intenció de presentar-s'hi, i va justificar la seva decisió en què l'esperit olímpic "continua viu" en els ciutadans i ha promès "austeritat i eficàcia" en el nou projecte. Gallardón creu que aquest cop existeixen "raons fonamentades" per pensar que el Comitè Olímpic Internacional (COI) es decantarà per Madrid, sobretot després que la ciutat coreana de Pyeongchang hagi estat escollida per organitzar els Jocs d'Hivern del 2018, cosa que obre la porta a la possibilitat que dos anys després els d'Estiu se celebrin a Europa. "No estem construint una utopia. Podem i hem de lluitar pels Jocs del 2020", va dir Gallardón.

Sobre el fet que en època de crisi, Madrid es plantegi un projecte d'aquesta magnitud -i més comptant que la capital espanyola és la ciutat més endeutada de tot l'Estat, amb més de 7.000 milions d'euros- Gallardón va dir que no faran cap infrastructura més fins que no se sàpiga si els organitzaran o no. "La feina ja està feta i permet que el cost per al 2020 sigui significativament menor. Tenim el 80% de les infrastructures fetes i hi ha temps de sobres per fer el 20% que falta després del 2013", va afirmar l'alcalde madrileny, que a més va recordar que la celebració dels Jocs "suposaria un impuls econòmic per a Madrid".

stats