Esports 15/07/2012

Arrenca el 'Tito team': igual però diferent

Albert Solé
3 min
TITO AGAFA LES REGNES  Als entrenaments la imatge serà la mateixa, amb Tito sobre la gespa donant ordres. La gran diferència és que Guardiola 
 No hi serà.

Demà arrenca el Barça 2012-2013 amb molt poques novetats. La plantilla és, en essència, la mateixa -fins ara hi ha hagut només un fitxatge, Jordi Alba, i una baixa, Keita, a banda d'Abidal- i l'únic canvi és a la banqueta: Tito Vilanova. I serà un canvi relatiu, ja que el nou primer entrenador del Barça ha estat present en tots els entrenaments i assegut en tots els partits -menys quan va estar malalt- dels últims quatre anys. Això significa que poques coses canviaran amb la marxa de Pep Guardiola. Els jugadors importants volen que la roda dels èxits i els títols segueixi girant, per això no n'ha marxat cap, i al capdavant de la nau hi haurà un entrenador que ha participat activament de totes les decisions preses des del 2008. Però igual no vol dir idèntic . Pep Guardiola i Tito Vilanova són molt amics, però no tenen el mateix caràcter, i el caràcter, en un equip de futbol d'elit, és determinant.

Sense gira ni estada, tot a la Ciutat Esportiva

Pep i Tito es van guanyar el dret a un estiu 'normal'

La primera gran diferència amb els quatre anys anteriors es veurà aquest estiu, en què el primer equip no farà cap gira per l'Àsia ni pels Estats Units. Aquesta és una decisió presa conjuntament entre Tito i Guardiola, que després de quatre anys fent pretemporades poc adequades per a la preparació física, van convèncer la directiva per parar un estiu. S'havien guanyat el dret a demanar-ho, i el club els hi va concedir, amb la condició que el 2013 de tornar a agafar les maletes. Les gires d'estiu van néixer el 2003 amb Laporta, però abans es feien estades i concentracions de pretemporada, com a Holanda o a Escòcia. Aquest any ni això, tots els entrenaments seran a la Ciutat Esportiva i cadascú anirà a dormir a casa seva cada nit. Igual que els viatges pels cinc amistosos, tots d'anar i tornar el mateix dia, tret del del Marroc per l'horari (00.00 h).

Sense canvis importants a la plantilla

Tret de Keita, totes les patums de l'equip continuen

Fins ara només hi ha hagut una baixa en la plantilla que va acabar la temporada passada, Seydou Keita, que quedava lliure i ha marxat a la Xina. La resta continuen tots, però d'avui al 31 d'agost, quan es tanqui el mercat, segurament algun altre jugador marxarà, encara que sigui per anar cedit per buscar minuts. Tot i això, el nucli dur de l'equip, els jugadors que han convertit el Barça en el millor equip del món, tots continuen. Encara no han perdut la gana de títols, i l'aposta per Tito davant l'inesperat adéu de Guardiola els ha motivat a seguir donant el millor que tenen.

La porta continua tancada per a la premsa

Els entrenaments se seguiran fent en la intimitat

Una altra de les coses que no canviaran és la política comunicativa de l'equip. Per començar, en la planificació de la primera setmana de feina ja han anunciat que tots els entrenaments seran a porta tancada -llei imposada per Guardiola- i només tres seran oberts els primers 15 minuts. En aquest sentit, tot segueix igual, i la incògnita serà veure si Tito Vilanova manté la mateixa política que Guardiola amb les entrevistes personals -cap ni una-, i amb les entrevistes dels jugadors -en comptagotes-. Fins ara Tito n'havia concedit alguna com a segon entrenador les setmanes amb partits de les seleccions, però ara el seu rol ha canviat.

L'únic canvi, el caràcter de l'entrenador

Tito no és Pep, començant perquè ha dit que parlarà només de futbol

A mesura que avanci la temporada, i les rodes de premsa, anirem veient les diferències de caràcter entre Pep i Tito i com es tradueixen en el dia a dia i en l'actuació sobre la gespa. Guardiola i Vilanova són molt amics, però cadascú és com és. Guardiola, per la seva manera de ser, es va erigir en un portaveu de facto del Barça com a institució, responent a totes les preguntes, però Tito Vilanova ja ha comunicat a la junta que ell només parlarà de futbol en les nombroses rodes de premsa que haurà d'afrontar a partir d'ara. I com a entrenador, el paper de segon que ha tingut aquests anys li ha permès un tracte amb la plantilla que potser ara haurà de canviar. Ell prendrà les decisions i en serà el responsable màxim, però amb el seu estil, diferent del del Pep.

stats