CORRUPCIÓ I ESPORT
Esports 07/02/2013

El dopatge i els partits comprats sacsegen l'esport australià

El futbol australià, el tenis o el criquet s'haurien vist afectats per fortes apostes realitzades des del mercat asiàtic

Efe
2 min

MelbourneLa confirmació que el dopatge és una pràctica generalitzada a nivell professional i la sospita que les màfies manipulen resultats de partits han sacsejat els fonaments de l'esport a Austràlia. "Les troballes són demolidores i indignen els aficionats", ha dit el ministre australià de Justícia, Jason Clare, en una roda de premsa a Canberra en presentar l'informe 'Crim organitzat i drogues en l'esport'. "Això és fer trampa i, el que és pitjor, és fer-ho amb l'ajuda de delinqüents", ha afegit Clare, flanquejat per la titular d'Esports, Kate Lundy.

L'estudi denuncia el dopatge habitual entre els esportistes d'elit i implica algunes màfies en la distribució de les substàncies prohibides. No només esportistes individuals; fins i tot un equip han consumit aquestes drogues il·lícites que contenen hormones, entre altres components.

El president de l'Agència Mundial Antidopatge i exministre australià de Finances, John Fahey, va destacar que aquesta investigació "destaca l'amplitud i la profunditat del problema en un país que es vanagloria de practicar el joc net". Sobre les màfies, la Comissió Australiana contra el Crim diu en la seva anàlisi que sospita que en almenys una ocasió s'ha manipulat el resultat de partits.

El subcomissionat de la Policia de l'estat de Victòria, Graham Ashton, va dir en una altra intervenció que la lliga professional del futbol australià és la més vulnerable a la manipulació de resultats, igual que el criquet i el tenis. Ashton va assenyalar que "qualsevol esport que atrau grans apostes de l'estranger pot estar en perill" i va defensar la necessitat de prendre accions preventives ara. El policia va informar que s'han arribat a fer apostes des de l'estranger de fins a 41 milions de dòlars (30,5 milions d'euros) en el resultat d'un sol partit. "Hem vist un augment gran d'apostes des de l'Àsia a la Lliga A de futbol [australià]", va manifestar Ashton.

La reacció de les diferents disciplines esportives a Austràlia, com el criquet i el rugbi, dues de les més importants del país, ha estat per desmarcar-se de les sospites i comprometre's a col·laborar en futures investigacions. El president executiu de la Federació Australiana de Futbol, David Gallop, va dir que vigilen qualsevol pràctica il·legal i va negar que hi hagi proves de casos de dopatge o de manipulació de resultats entre els seus afiliats.

Ara, l'entrenador del Mebourne Victory, Ange Postecoglou, dues vegades campió de la Lliga A, no ha descartat la possibilitat que aquest tipus de pràctiques il·legals s'hagin donat en el futbol australià. "Parlem de diners, una cosa que pot corrompre fins als ambients més segurs", va comentar Postecoglou a periodistes. L'Autoritat Esportiva Australiana Antidopatge rebrà més poders i recursos per iniciar una investigació exhaustiva dels problemes denunciats per l'informe.

stats