BARÇA

Un partit de golf, l'origen perquè Cases s'aparti del cas Neymar

El procés no s'aturà i seguirà el seu curs a l'Audiència Nacional

Tot va arrencar ara fa 10 dies a l'Empordà. Concretament, a un camp de golf de l'Empordà. La primera pedra per arribar a un acord i que Jordi Cases s'aparti del cas Neymar va néixer per casualitat entre 'greens', 'birdies' i 'eagles'. El dissabte 11, a primera hora del matí, el vicepresident econòmic, Javier Faus, i l'advocat de Cases, Felipe Izquierdo, van trobar-se de manera fortuïta a l'Empordà Golf. Davant de la situació, estranya i que inicialment va fer preveure tensió entre els responsables del complex, va ser Faus qui va demanar a Izquierdo jugar plegats. Coincidien en hora, cadascú tenia companys de joc, però van decidir compartir tots plegats el camp. Així doncs, dues persones que no es coneixien personalment però havien parlat molt l'una de l'altra durant molts mesos van tenir molt de temps per parlar i buscar un acord.

El dia abans, Izquierdo havia manifestat al programa 'Què t'hi jugues!' de SER Catalunya que volia sol·licitar al jutge Ruz que Bartomeu comparegués per dos nous presumptes delictes, estafa processal i falsedat documental. La raó, que la directiva –tal com va explicar el periodista Xavi Torres– va demanar al secretari Toni Freixa que signés un annex d'una acta d'una junta directiva passada, un document que havia de demostrar que els directius estaven assabentats dels detalls del contracte de Neymar, quan en realitat mai en van estar informats. Freixa s'hi va negar, i el document va arribar a mans del jutge Ruz sense estar signat.

Quan Izquierdo va saber-ho, va anunciar que demanaria la presència de Bartomeu davant del jutge. Amb aquest nou escenari es va produir la trobada entre Faus i Izquierdo. El vicepresident, entre 'putt' i 'putt', va instar l'advocat de Cases a reunir-se amb Cristóbal Martell, el lletrat que porta els temes fiscals del Barça. La setmana passada, doncs, va haver-hi la primera trobada entre Martell i Izquierdo i es van posar les bases de l'acord. La trobada va produir-se a la plaça Francesc Macià de Barcelona, al bar Sandor, i quan estaven plegats parlant de com resoldre el cas va passar Toni Freixa, l'home a qui Martell havia substituït com a interlocutor. Segona casualitat.

En la trobada, es va plantejar la possibilitat de resoldre el tema abans de l'assemblea, un fet que hauria servit a Bartomeu per reforçar la seva figura davant dels compromissaris. Martell, que no sabia que hi havia la cita del Palau de Congressos, va traslladar la negociació a la junta, i finalment  l'acord es va consumar aquest dilluns a la nit. El Barça va donar llum verda a signar el document per no emprendre accions legals contra Jordi Cases, una condició que va exigir Cases des del principi per apartar-se del procés. Fins a dues ocasions li havien dit que sí, que signarien i tot s'acabaria, però després el club s'havia tirat enrere. El Barça considerava que amb el compromís verbal de Bartomeu era suficient. Aquest cop, però, Martell va ser decisiu per capgirar la situació. De fet, uns dels fets que més valoren els implicats és el canvi d'interlocutor, que no hagi sigut Toni Freixa, i que les converses hagin estat amb Martell.

Aquest matí, Izquierdo ha avisat Jordi Cases perquè anés al Camp Nou per segellar l'acord. Tot i que inicialment s'ha hagut de fer enrere i retornar al seu lloc de feina perquè el Barça ho ha aturat, finalment s'ha donat llum verda al pacte. A la una del migdia Cases ha arribat a les oficines del Camp Nou. A les 15.30 n'ha sortit amb dos documents. En un, el Barça garanteix que no emprendrà accions legals contra Cases, i en un altre de Sandro Rosell, el mateix compromís per part de l'expresident.

D'aquesta manera, Jordi Cases ha obtingut el que havia reclamat al mes de gener per apartar-se del cas, que, d'altra banda, seguirà el seu curs, ja que el Barça –com a persona jurídica– i Sandro Rosell estan imputats, el primer per un presumpte delicte fiscal contra la hisenda pública i Rosell per un presumpte delicte d'apropiació indeguda.

Durant les més de dues hores que Cases ha estat a les oficines del Camp Nou, ha pogut conversar amb Cristóbal Martell i Javier Faus, no amb Josep Maria Bartomeu. Una hora més tard, el club ha enviat el comunicat, amb dues cartes adjuntes, una del soci i una altra amb la resposta de Bartomeu. Això sí, finalment no s'ha inclòs un fragment que s'havia plantejat que sortís en la resposta que ha fet el president a Cases: "Per la seva part, el FC Barcelona certifica el seu respecte pel senyor Jordi Cases i les seves decisions i lamenta no haver atès amb anterioritat la sol·licitud d'informació a què tenia dret".

El Barça, doncs, ha tancat un capítol més. Això sí, el cas Neymar seguirà el seu curs, tot i que podria haver-hi un canvi d'escenari important i el procés podria passar de l'Audiència Nacional a un jutjat de Barcelona. Un canvi que no està confirmat.

Per cert, el partit, per parelles, el va guanyar Izquierdo i va acabar amb un 'Al loro' d'un dels participants.