BÀSQUET: LLIGA ENDESA
Esports 02/11/2011

Badalona, l'oasi somiat per Eyenga entre Kinshasa i Cleveland

àlex Gozalbo
2 min
Badalona, l'oasi somiat per Eyenga entre Kinshasa i Cleveland

BadalonaChristian Eyenga, el fitxatge que aquesta tarda presentarà el Fiatc Joventut, no va tenir una infància senzilla. L'aler, que la temporada passada va debutar a la NBA, va néixer al Zaire (ara el Congo) l'any 1989. El país es va convertir en un lloc ferotge per viure-hi, ple de gent que mirava de fugir dels genocidis diaris que els enfrontaments entre Mobutu i Kabila provocaven. Arribar a l'endemà era l'objectiu de cada dia per a una població espantada que no sabia cap on córrer.

La família d'Eyenga no patia gana i, de fet, la seva mare té una empresa d'importació i exportació d'aliments a Kinshasa. Ella va ser, però, qui el va allunyar de qualsevol influència negativa. Amagat a casa, Christian va dedicar hores i hores a repassar vídeos de la NBA amb els seus germans Khomemy i Kennedy. Amb més voluntat que encert, després intentaven imitar tots els gestos memoritzats.

A Christian Eyenga, que tenia en ment estudiar medicina, la primera oportunitat per jugar en un equip mínimament organitzat li va arribar l'any 2006, quan va passar a formar part de l'Onatra Kinshasa. Tenia 17 anys, però ràpidament va captar l'atenció de Pere Gallego, un dels representants de l'agència You First Sports. Un any després el jove arribava a Badalona, on va patir seriosos problemes d'adaptació. "El primer any va ser molt dur perquè venia d'una altra cultura, però al segon any ja em vaig sentir com a casa", va reconèixer Eyenga a Jesús Morales, autor d'un reportatge publicat per ACB.com. Ara Pere Tomàs i Henk Norel són com germans per a ell, que diu meravelles de Sito Alonso, Carles Duran i Jordi Martí.

L'aler va jugar dues temporades amb el filial de la Penya, el CB Prat, a la Tercera Divisió del bàsquet espanyol. En la segona campanya al club verd-i-negre, Eyenga va començar a entrenar-se amb el primer equip, on va compartir sessions amb Rudy Fernández. "Vaig coincidir amb ell en algun entrenament quan encara era al vinculat. Ara ha canviat molt, ha fet una bona temporada a la NBA i serà un bon reforç per al Fiatc Joventut", assegura a l'ARA l'escorta del Reial Madrid.

El congolès va arribar a disputar quatre partits d'Eurolliga i, de fet, el seu gran somni era triomfar al primer equip de la Penya i és per això que, quan els Cleveland Cavaliers el van escollir al draft del 2009, ell va reaccionar renovant amb l'equip de Badalona, conjunt amb el qual va jugar una temporada completa.

Als apartaments de LeBron

Un any més tard Eyenga va fer el salt a la NBA, on, després de passar uns mesos a l'equip afiliat, els Erie Bayhawks (D-League), va tenir una mitjana de 6,9 punts i 2,8 rebots. Vivint al mateix complex d'apartaments que LeBron James va ocupar a Cleveland en la seva campanya com a debutant, l'aler va aconseguir el reconeixement de rivals com Kobe Bryant, el seu gran ídol de petit.

Christian Eyenga jugarà al Fiatc Joventut mentre duri el tancament patronal de la NBA. Quan es resolgui la situació, l'aler tornarà a Cleveland, on l'espera un contracte d'uns 800.000 euros per temporada.

stats