BARÇA
Esports 20/04/2014

Exercici de professionalitat del Barça per superar l'Athletic i els seus propis dubtes (2-1)

Un gol d'Aduriz ha posat nerviós l'estadi, però Pedro i Messi han evitat la quarta derrota consecutiva

Toni Padilla
Leo Messi i Andrés Iniesta celebren un gol / JOSEP LAGO / AFP PHOTO

BarcelonaEl Barça ha aturat l'hemorràgia. Després de tres derrotes consecutives, l'equip de Martino ha derrotat l'Athletic en un partit entretingut en què el Barça s'ha enfrontat als seus dubtes i un rival amb una bona proposta de joc. Amb el suport d'una afició que no s'ha estat d'estirar les orelles a alguns jugadors, el Barça s'ha fet un fart de fallar gols, però finalment ha trobat el camí del gol just quan més falta feia, ja que el públic era a un pas de perdre la paciència.

Fer jugar un equip ordenat i la proposta de l'Athletic han permès veure un partit obert, entretingut. El Barça, però, ha confirmat que li ha desaparegut la porteria, jugui bé o malament, i ha topat amb Iraizoz o amb els pals. Martino, amb posat seriós, ha gestionat bé les baixes. Ha sacrificat Cesc, suplent, i en atac ha fet jugar Messi, Pedro i Alexis. Així, l'equip ha rutllat quan aconseguia superar la pressió dels bascos. Un cop es superava aquesta pressió, Iniesta posava en marxar el ball. Messi, que s'ha estat els 10 primers minuts sense tocar la pilota, de mica en mica s'ha escalfat i ha aconseguit aliar-se amb els companys. Gorka ha evitat el seu gol en dues ocasions i les internades d'un Adriano encertat han acabat de generar espais. Alexis, però, ha fallat una ocasió ben clara xutant al travesser.

L'Athletic, però, no ha defallit. L'equip de Valverde s'ha mostrat com un equip valent, amb idees clares. No regala mai la pilota i ha intentat buscar el gol tota l'estona, malgrat admetre que no podia lluitar la possessió de pilota als locals. Amb pressió forta en atac i detalls de qualitat d'Ander Herrera, l'Athletic ha vist com la seva ocasió més clara acabava amb una xilena preciosa d'Aduriz al pal.

La bona actuació d'un Barça una mica deprimit però fàcil de reconèixer futbolísticament ha permès crear complicitats amb un estadi mig buit. Malgrat alguns xiulets a Pinto i Alves, l'estadi s'ha posicionat al costat de Messi, i ha empès un equip que ha fet mèrits per marxar al descans amb algun gol.

La segona part, però, ha començat malament, ja que l'Athletic ha seguit pressionat amunt, buscant el joc aeri d'Aduriz. Així ha arribat el gol del màxim golejador dels bascos, després d'una doble errada de Song i Bartra. El gol d'Aduriz ha deixat tocat el Barça, que durant 10 minuts ha estat perdut, i ha hagut de sentir xiulets de la graderia i veure alguns mocadors blancs.

A l'equip li ha costat una mica recuperar el rumb, amb Pedro que s'oferia, sempre generós. Gorka, però, ha tret un xut al canari i tot seguit Messi, tot sol, ha xutat fora. La connexió Alexis-Iniesta-Pedro ha liderat la reacció d'un equip nerviós, però amb una idea clara. Ara, el Barça ha perdut l'efectivitat. Xuta amb por, la porteria se li fa petita. Els atacs del Barça s'han anat estavellant fins que Pedro, a dos metres de la porteria, no ha fallat després d'una gran jugada d'Alves. Faltaven 16 minuts i el Barça ha despertat gràcies a un dels jugadors que més bé explica què és el treball, la grapa, la lluita: Pedro. Dos minuts després, Messi s'ha tret de sobre la mala sort dels darrers dies marcant amb un xut sec de falta que gairebé ni ha celebrat. En tot just cinc minuts el Barça capgirava el marcador.

L'Athletic, necessitat de punts per consolidar la quarta posició, ha intentat buscar el gol. Valverde ha fet canvis poc després de l'entrada al terreny de joc de Cesc, xiulat, per Xavi. El Barça, però, ha aguantat ferm en defensa, gràcies en part al caràcter d'un Mascherano que ha evitat l'empat de Mikel Rico en el darrer minut malgrat jugar amb molèsties. L'equip de Martino també ha desaprofitat algunes ocasions a la contra, com una de molt clara de Tello, que havia entrat per Alexis. Al final, el triomf permet al Barça animar-se una mica i mantenir encara opcions per ser campió de lliga.