LLIGA DE CAMPIONS
Esports 06/05/2015

Les genialitats de Leo Messi deixen el Barça a les portes de Berlín (3-0)

L'argentí trenca el partit quan el Bayern havia aconseguit sobreviure al millor joc blaugrana

Toni Padilla
Leo Messi celebra un gol / REUTERS

BarcelonaDeia Guardiola, abans del partit, que si Messi té un bon dia, no hi ha cap defensa que el pugui aturar. Dit i fet. En cinc minuts de glòria, Messi ha decidit un partit de futbol preciós al Camp Nou, i ha deixat el Barça a les portes de Berlín. L'equip de Luis Enrique, superior en diverses fases del matx, quan ha trobat porteria s'ha estavellat contra Neuer. I quan el Bayern tenia el control del partit, Messi ha aparegut per estripar les llibretes, les tàctiques i els sistemes. Primer, amb un xut sec i violent, des de la frontal. Després, amb una jugada individual que només ell pot fer. I en el darrer minut, Neymar, espectador de luxe de les genialitats del seu amic, ha fet esclatar l'estadi (3-0).

En un partit de ritme trepidant, sense pausa, el Barça ha aconseguit posar contra les cordes un Bayern atrevit, que s'ha fet fort gràcies a les intervencions de Neuer. Curiosament, els millors moments de joc no han coincidit amb els gols, ja que el porter alemany, actuant amb la mateixa calma de Ter Stegen, com si tot plegat fos una broma, ha aturat els xuts de Luis Suárez i Dani Alves que haurien pogut canviar-ho tot ja a la primera part. El Barça, sense sorpreses en la seva proposta, ha aconseguit imposar la seva llei a un Bayern valent malgrat les baixes.

Guardiola, en el seu retorn, ha intentat sorprendre el Barça amb un sistema tàctic valent, un 3-2-3-2 en què buscava superioritat al centre del camp, pressionar els blaugranes i quedar-se la pilota. Durant cinc minuts, el pla li ha funcionat bastant bé, però un cop el Barça s'ha adonat que li podia guanyar l'esquena a la defensa bavaresa, tot ha canviat. Messi, sempre llest, sempre endollat, ha deixat tot sol Suárez en l'ocasió més clara de totes. Aquelles que somien els davanters, sol contra el porter. Però Neuer ha allargat el peu per deixar sense crit d'alegria el davanter uruguaià.

El Bayern, de la defensa de tres, a la defensa de quatre

El Barça, de mica en mica, s'ha fet fort, ocupant millor els espais i provocant un sentiment d'inseguretat en un Bayern que ha acabat refent el seu dibuix, apostant per una defensa de quatre que ha aconseguit donar una mica d'equilibri al campió alemany. Malgrat que el Barça ha jugat un primer temps magnífic, sense errades individuals i amb ocasions, els bavaresos també han aconseguit acostar-se a Ter Stegen, amb un cop de cap desviat de Lewandowski i una rematada de Müller que hauria pogut deixar glaçat l'estadi.

Els dos equips volien la pilota, amb Xabi Alonso, amonestat per protestar, traient la pilota i Busquets liderant la pressió d'un Barça que ha enyorat la participació de Neymar, una mica apagat. El Barça ha guanyat el duel, ha controlat el ritme del matx i ha marxat al descans estirant-se els cabells, emprenyat per no haver transformat les clares ocasions de gol.

Reacció del Bayern

El Bayern, mossegat per un Barça superior durant una primera part magnífica dels homes de Luis Enrique, ha reaccionat a la segona part. Guardiola ha ordenat els seus, i amb la defensa de quatre més ferma el campió alemany ha assolit el control durant els primers minuts del segon temps, malgrat que Mascherano i Piqué, imperials, han protegit Ter Stegen, que ha rebut ben pocs xuts.

En un partit entre dos equips nascuts per atacar, el duel s'ha tenyit de blaugrana ràpidament quan Luis Enrique ha demanat més ritme a un Barça que ha aconseguit sempre fer patir la defensa bavaresa. Neuer, el millor jugador sobre la gespa, ha evitat el gol de Neymar sortint 20 metres de la porteria per fer de lliure i pispar la pilota a Neymar. I el duel, més igualat, ha deixat de ser tant encisador per ser més tens, amb nervis i targetes.

Messi dicta sentència

Els dos tècnics no han fet canvis, nerviosos. El Bayern, de mica en mica, ha posat la por al cos del barcelonisme amagant la pilota, ocupant espais i aprofitant-se del cansament dels blaugranes. I llavors Messi ha decidit que tot l'esforç dels seus companys es transformaria en un triomf. Després d'una errada bavaresa en la sortida de la pilota, Messi ha superat per fi Neuer amb un xut molt violent. I després, quan Guardiola ja ha fet canvis buscant un gol, l'argentí ha convertit Boateng en la seva joguina, superant-lo un cop i un altre abans d'enviar la pilota per sobre de Neuer, amb la mateixa elegància amb què va superar Casillas aquell dia que Cannavaro va estavellar-la al pal.

Quan la pilota ha entrat els somnis del barcelonisme ja han començat a pensar en Berlín. Guardiola ha ordenat als seus buscar el gol de l'esperança bavaresa, però el Barça l'ha colpejat amb una darrer gol definitiu. Neymar, tot sol, ha batut Neuer. El Bayern necessitarà un miracle. El Barça aixeca el cap i ja veu la porta de Brandenburg.