LLIGA
Esports 02/03/2013

Un Barça sense caràcter no esvaeix els dubtes i cau al Santiago Bernabéu (2-1)

L'equip de Roura i Tito Vilanova es fon després d'un segon temps nefast i Pérez Lasa ignora un penal sobre Adriano en el darrer minut

Toni Padilla
Leo Messi pressiona Pepe

Madrid (enviat especial)El Barça segueix sense trobar-se a ell mateix després de sumar la tercera derrota en quatre partits. En el pitjor clàssic dels darrers anys, el Madrid, sense brillar, ha aconseguit un triomf que els carrega de moral gràcies a un gol de Sergio Ramos a la segona part. El Barça, que en alguns moments ha semblat alçar el vol, ha protagonitzat un segon temps horrible en què cap jugador ha aconseguit plantar cara als rivals.

Roura ha fet diferents canvis a l'equip inicial recuperant el trident ofensiu Villa-Messi-Pedro, i oferint a Iniesta i Thiago la possibilitat de manar al mig del camp. Un equip ple de talent per plantar cara a un Madrid estrany, amb molts canvis. Un Madrid sense Cristiano, però amb tots els seus defenses clau com a titulars. En atac, en canvi, moltes novetats, amb Morata, Benzema i Callejón en atac. I ja als 6 minuts una internada del jove Morata ha acabat amb el primer gol del partit, de Benzema, que ha rematat totalment sol.

El Madrid, alliberat de pressions, ha jugat molt còmode inicialment, amb Pepe al mig del camp fent feina bruta i el Barça intentant recuperar la seva identitat malgrat el cop del primer gol. Mica en mica, el Barça, sense acabar de brillar, ha aconseguit el control del matx amb Villa i Alves obrint el camp. Precisament el brasiler ha assistit a l'espai als 18 minuts i Messi ha empatat amb una bona jugada. Messi iguala així Di Stéfano com l'home amb més gols en la història del clàssic.

El partit ha entrat en una fase amb molt de toc blaugrana i poques ocasions. Un clàssic amb poc ritme, en què l'equip de Roura s'ha sentit més còmode, tocant molt i controlant el ritme del matx, evitant els 'contres' madridistes i esdevenint l'únic equip sobre la gespa. Però sense aconseguir crear perill, més enllà d'un xut de Messi aturat per Diego López després d'una errada d'Essien.

A la segona part el Barça ha seguit treballant el partit sense aconseguir acabar d'imposar el seu ritme. I Mourinho, llegint bé el partit, ha donat entrada a Cristiano i Khedira per girar el partit com un mitjó aprofitant que el líder de Primera no acabava d'estar fi.

El Barça mica en mica ha perdut pistonada, sense alegria, sense electricitat, donant motius per a l'optimisme a un Madrid que pensava en tot moment en reforçar la seva moral, ja prou alta després del Camp Nou, pensant en Manchester. El Barça, en canvi, gravitava entre certa millora i els símptomes dels darrers dies: lent, una mica tristot i donant per vàlid un empat que de cara al títol de Lliga té molt valor. Ara, en defensa l'equip de Roura segueix cometent errades i Morata s'ha quedat tot sol davant de Valdés, però el porter ha evitat el 2-1. Els canvis del Barça han arribat després dels del Madrid, amb Villa i Pedro a la banqueta per Alexis i Adriano.

Mica en mica s'havia creat l'escenari ideal per a un triomf d'un Madrid moralment més fort. I als 80 minuts Ramos ha rematat de forma espectacular un córner. Cristiano hauria pogut fer el tercer però el seu xut de falta ha acabat al pal. El Madrid, amb menys futbol però amb més físic, moral i energia, superava un Barça que s'havia anat desconnectant del partit de forma inexplicable. Encaixant de nou gols, sumant la tercera derrota en quatre partits i fent més gran una ferida que deixa tocada l'autoestima dels blaugranes. El Barça ha acabat nerviós, especialment quan en la darrera jugada del partit Ramos ha fet penal sobre Adriano i Pérez Lasa ha preferit no xiular. Aquesta és la primera derrota del Barça en un partit de lliga al Bernabéu des de la darrera temporada de Frank Rijkaard al Barça.

Fitxa del partit:

Reial Madrid: Diego López, Sergio Ramos, Pepe, Varane, Coentrao (Arbeloa, 68'), Essien, Kaka (Khedira, 59'), Modric, Callejón, Benzema (Cristiano, 59') i Morata.

Barça: Valdés, Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba, Busquets, Thiago (Tello, 82'), Iniesta, Pedro (Adriano, 78'), Messi i Villa (Alexis, 67').

Àrbitre: Miguel Ángel Pérez Lasa (basc). T.G.: Ramos (51'), Jordi Alba (49'), Piqué (60'), Contreao (63'), Thiago (65'), Morata (68'), Alves (90'), Arbeloa (91') i Iniesta (91') T.V.: Valdés, per protestar amb el partit acabat.

Gols: 1-0 Benzema (6'), 1-1 (18') Messi i 2-1 (80') Ramos