EL CLÀSSIC
Esports 23/03/2014

Messi i Iniesta eleven el seu futbol encara més enlaire i el Barça conquereix el Bernabéu (3-4)

Messi marca tres gols, dos de penal, en un triomf vital per creure en la Lliga i en un equip que mai s'ha rendit

Toni Padilla
Els jugadors del Barça celebren el primer gol / EFE

Madrid (enviat especial)Renascut de la cendra, el Barça ha cridat als quatre vents que creu en si mateix amb un triomf memorable al Bernabéu. Pressionat pel Madrid, contra les cordes a la Lliga, l'equip s'ha deixat guiar pel geni d'Iniesta i Messi i ha sumat tres punts vitals per seguir creient en la Lliga. I en un equip en què el talent d'uns quants amaga les errades d'uns altres.

El Barça s'hi jugava molt més que tres punts, al Bernabéu. Molt més que la Lliga. Era una qüestió d'honor i l'escenari ideal per refermar un projecte. Ara, una derrota podia significar que les esquerdes es fessin més grans amb risc d'ensorrament. Al final, però, les esquerdes han quedat amagades sota els traços de genialitat de Messi, autor d'un 'hat trick'.

El clàssic ha retratat els dos equips i tots els jugadors. En 90 minuts, ha capturat una imatge prou real del moment de joc dels futbolistes. Alguns han sortir afavorits a la foto, com Messi i Iniesta. Altres, com Alves o Mascherano, fent una ganyota. Martino no ha sorprès gens, i ha fet jugar els migcampistes de talent per tenir la pilota, amb Iniesta formant trident amb Neymar i Messi. I l'argentí buscant espais entre línies per fer mal a un Madrid tou en defensa però letal per la banda dreta, on Di Maria ha destrossat un cop rere l'altre Alves. El brasiler, sense ajudes de Neymar i Xavi, ha estat humiliat en les jugades dels dos gols de Benzema.

El clàssic s'ha convertit de mica en mica en un espectacle futbolístic magnífic, en una seqüència d'encerts i errades dels dos equips traduïts en una pluja de gols. El Barça, fidel al seu estil, ha sortit concentrat a la gespa, manant i espantant amb el gol d'Iniesta al minut 8, gràcies a una assistència de Messi. L'argentí, llest i murri, ha trobat sempre espais entre línies i ha fet anar de corcoll un Madrid tou en defensa però amb una capacitat increïble per reaccionar. Quan l'equip d'Ancelotti semblava grogui, Di Maria ha destrossat el Barça per la banda dreta, oferint a Benzema dues centrades que el francès no ha fallat. Mascherano, superat per Benzema, i Alves patien de valent a mesura que el Madrid anava a més.

Abans del descans però, el Barça ha empatat gràcies a una jugada iniciada i acabada per Messi. En la celebració del gol, Pepe ha fet de les seves, donant un cop de cap a Cesc.

El partit no ha deixat de ser un reflex del Barça de tota la temporada. Moments de joc intens, de domini. I altres de perillosa desconnexió en què l'equip abaixa el cap i es fa petit. Iniesta, en un estat de joc sublim, i Messi han dissimulat les vergonyes tàctiques que han originat els gols madridistes. La feina de Cesc i Neymar ha estat desagraïda, picant pedra sense encert, amb el brasiler molt perdut en guerres personals, intentant jugades mal acabades i oblidant-se de defensar per moments. Evidentment, ha estat el primer substituït, ja a la segona part.

Una segona part marcada pels dos penals xiulats per Undiano Mallenco. El primer, una falta clara d'Alves sobre Cristiano fora de l'àrea que ha estat xiulada dins. Cristiano no ha fallat, però Messi ha tornat el cop poc després: assistència a Neymar, cursa del brasiler i penal de Ramos. Amb vermella per al sevillà. Messi no ha fallat, i de passada s'ha convertit en el màxim golejador de la història dels clàssics al Bernabéu. Fins i tot ha superat Di Stéfano.

Amb un home de més i la necessitat de guanyar per aspirar al títol de Lliga, Martino ha fet entrar Pedro i Alexis per Neymar i Cesc. Ancelotti ha sacrificat Benzema per posar un nou central, Varane, i el partit ha canviat del tot. Ha deixat de ser un duel amb dues cares per ser un monopoli blaugrana. Ben tancat en defensa, el Madrid no deixava que un Barça pressionat pel rellotge trobés espais.

Però on no hi ha espais, els genis en troben. Iniesta n'ha trobat al minut 85, i ha rebut un clar penal que Messi, autor d'un 'hat trick', no ha fallat. El Madrid, ferit de mort, ha intentat buscar el gol salvador de l'empat, però ha acabat de genolls davant el talent de Messi i Iniesta. El Madrid, desconcertat, ha protestat les decisions d'Undiano Mallenco, ha perdut els papers i tres punts clau. El clàssic eren molt més que tres punts. Era la necessitat de refermar-se. El Barça ho ha fet. El Madrid s'ha desinflat, i ha acabat amb la mirada llunyana. I tot, gràcies a la mirada assassina de Messi.