LLIGA ENDESA
Esports 02/01/2012

Barça i Madrid, dues maneres de defensar

àlex Gozalbo
2 min
Xavi Pascual, entrenador del Barça, dóna instruccions en un temps mort.

BARCELONAEl Barça Regal i el Madrid es jugaran aquest dimecres (20.45 h, Teledeporte) el lideratge de la Lliga Endesa. Els dos equips arriben al clàssic com a grans favorits per endur-se el títol gràcies a la qualitat dels seus jugadors, però sobretot com a conseqüència de les seves defenses. Ningú treballa aquest apartat millor que els dos dominadors de la competició.

El Barça Regal fa anys que treballa en la mateixa línia defensiva, i això es nota. Cap equip deixa els rivals amb menys punts (65 de mitjana) que el conjunt blaugrana, que compta amb grans especialistes, com Víctor Sada.

Xavi Pascual va dissenyar una disposició defensiva contundent que sap explotar les virtuts dels seus jugadors. Quan la pilota arriba a un jugador interior que pretén jugar d'esquena a cistella, per exemple, el Barça Regal gairebé mai envia ajudes defensives. Això tan sols és possible gràcies a l'habilitat dels seus jugadors per contenir les accions d'un contra un.

A diferència de l'atac, en què el Barça Regal té una gran riquesa tàctica, en defensa l'equip treballa amb poques normes, però molt ben definides. El conjunt blaugrana és un mur que cedeix la iniciativa al rival, però que no el deixa moure's amb comoditat. Cada acció dels atacants exigeix esforç.

"No és un partit transcendent, ja que el resultat no definirà el futur. Hi arribem amb la baixa de Navarro i amb els problemes físics de Perovic i Lorbek, però som un equip que sempre treballa amb intensitat. Hem passat una època en què potser no hem jugat de manera brillant, però sempre som sòlids", assegura Xavi Pascual a l'ARA.

Innovacions de Pablo Laso

La defensa del Reial Madrid és menys convencional i adopta més riscos. Els jugadors exteriors pressionen molt les línies de passada. Això permet a l'equip robar moltes pilotes (8,5) i sortir al contraatac.

En cas de no aconseguir recuperar la pilota en primera instància, aquesta defensa del conjunt blanc també condiciona el joc del rival, ja que pràcticament l'obliga a penetrar cap a cistella, de manera que escurça el seu atac i fa un tir en els primers segons de la possessió. A dins de la zona Pablo Laso situa jugadors com Ante Tomic (2,17) o Mirza Begic (2,16), pivots alts que alteren molts llançaments -en rebaixen el percentatge d'encert- i garanteixen el rebot defensiu, cosa que els permet, una vegada més, iniciar el contraatac.

Des de fa unes setmanes, l'equip troba a faltar Rudy Fernández i Serge Ibaka, dos jugadors claus per tenir èxit en aquesta defensa tan especial.

Dues són les innovacions que Pablo Laso ha aportat a la defensa del Reial Madrid respecte de la maner com l'equip treballava amb Ettore Messina i Lele Molín; la zona i la negació del bloqueig directe, en què el jugador exterior s'anticipa a la situació, evita el contacte amb l'interior rival i espera l'atacant a l'altra banda. Es tracta d'una opció que sol desorientar els jugadors que condueixen la pilota, ja que obliga a atacar aquesta situació d'una manera diferent de la convencional.

stats