BARÇA
Esports 13/12/2016

El nen afganès que volia conèixer Messi fa realitat el seu somni

La seva família va fugir de l’Afganistan per culpa d’un regal del crac argentí

T.p.
4 min
El menut Murtaza Ahmadi, afganès de l’ètnia hazara, amb Messi abans del partit d’ahir a Doha.

BarcelonaL’escriptor i aventurer rus Vladímir Arséniev, tot viatjant per l’extrem orient, va conèixer un caçador nòmada local anomenat Dersu Uzala. Van fer amistat, i quan el caçador, ja vell, va començar a tenir problemes de vista, Arséniev li va regalar un fusell amb mira telescòpica per facilitar-li que pogués seguir caçant. Anys més tard va saber que Dersu Uzala havia mort assassinat per lladres que volien, precisament, el fusell. “El regal va costar-li la vida”, va escriure trist al llibre que acabaria portant al cinema Akira Kurosawa. Un regal fet amb el cor pot convertir-se en un perill, com li va passar a Dersu Uzala o a Murtaza Ahmadi.

Murtaza, el nen afganès admirador de Messi, i el jugador del Barça

Aquest nen afganès de sis anys es va fer famós ara fa uns mesos quan una imatge seva amb una samarreta de Messi feta amb una bossa de plàstic es va fer viral fins al punt que va arribar a l’astre argentí. I aquest va decidir enviar una samarreta al menut Murtaza. El regal, però, va acabar portant problemes a la família del petit. Tants, que van haver de fugir de casa cames ajudeu-me. Murtaza Ahmadi, però, va poder conèixer personalment Messi ahir a Doha (Qatar), abans de l’amistós jugat pel Barça contra l’Al-Ahli saudita. El comitè organitzador del Mundial de Qatar del 2022, buscant una imatge potent, va portar Murtaza i la seva família a Qatar, on Messi va passar uns minuts amb ell, fent-s’hi fotografies i jugant-hi. “És un somni fet realitat”, van dir els familiars a la premsa local. “És la imatge que tots volíem veure”, va dir el Comitè Organitzador del Mundial, responsable de la trobada.

La història va néixer el dia que el menut Murtaza li va demanar al seu pare que volia conèixer Messi. Mohammad Arif Ahmadi va haver d’explicar-li que seria complicat, ja que vivien en una àrea remota de l’Afganistan. La família Ahmadi vivia a un llogaret del districte de Jaghori, a la província de Ghazni, una zona de muntanya, amb neu a l’hivern, de camperols i paisatges preciosos, però castigada per dècades de violència. El petit Murtaza, segons va explicar el seu pare, va demanar llavors una samarreta, i el seu germà gran, Homayoun, va fabricar-ne una amb bosses de plàstic, imitant el disseny de la selecció argentina. La imatge va fer-se viral quan la van penjar a les xarxes. Inicialment, es va afirmar que era la imatge d’un nen kurd, però després d’una crida dels mitjans de comunicació per descobrir la veritable identitat, uns tiets d’Austràlia el van identificar. Messi, ambaixador de l’Unicef, va decidir llavors enviar dues samarretes dedicades, una del Barça i una de l’Argentina, que va ser donada a la família a Kabul, la capital afganesa. “Ara sí que puc conèixer Messi”, va dir el petit Murtaza. Però van arribar els problemes.

Murtaza podrà conèixer Messi

“La vida va canviar, era molt perillós seguir a casa”, va explicar el pare quan tota la família va arribar, uns mesos després d’aquestes fotos, a Islamabad, la capital del Pakistan. Després, es van traslladar a Quetta, la ciutat amb més refugiats afganesos, ja que no tenien diners per viure a la capital. “Teníem por que li passés alguna cosa al petit Murtaza -va explicar el pare-. Així que vam vendre tot el que teníem per marxar del país i protegir el nen i la família. Havíem rebut dotzenes d’amenaces. Algunes afirmant que segrestarien el nen, d’altres demanant que marxéssim del país. Una de les últimes trucades exigia que Murtaza deixés de jugar al futbol i fos educat en una escola religiosa”. La família Ahmadi és de l’ètnia hazara, una minoria de parla persa perseguida pels talibans i els extremistes perquè són xiïtes en un estat majoritàriament sunnita. La família va admetre que la imatge del seu fill amb les samarretes que va enviar Messi va causar problemes, ja que molta gent rondava la casa per veure si les podien robar. “Un gàngster local va exigir diners en veure la noticia de les samarretes; volia treure’n profit”, va explicar el pare a la BBC fa uns mesos.

Murtaza, amb la samarreta firmada per Leo Messi

La família Ahmadi s’ha acollit al programa de les Nacions Unides per als refugiats -van demanar poder viatjar a Espanya, sense sort- i ara confien poder obtenir permís per quedar-se a Qatar, ja que el seu cas permetria a aquest país tenir bona premsa a la regió de l’Afganistan i el Pakistan. De moment, Murtaza ja ha conegut Messi i ahir el va acompanyar en la sortida al camp abans del partit. El somni s’ha acabat fent realitat.

stats