MUNDIAL DE CLUBS
Esports 18/12/2015

Gallines, conills i milongues: Barça i River, molts punts en comú

Molts jugadors han defensat la samarreta dels dos equips, que s'han enfrontat en quatre amistosos

Toni Padilla
4 min
Maxi Lopez

Yokohama (enviat especial)El destí encara no havia creuat el Barça i el River Plate. Malgrat que durant dècades el Barça ha jugat amistosos amb els millors clubs argentins, en partits oficials s'havia enfrontat només a l'Estudiantes de La Plata. Ara arriba el torn del River.

El primer cop que els dos es van veure les cares va ser el 1928 durant la famosa gira catalana per l'Amèrica del Sud. Llavors, l'equip argentí es va imposar per 1-0. Aquell partit, però, figura a moltes bases de dades com un duel entre la selecció argentina i el Barça, ja que el River va jugar amb reforços al seu estadi. Els dos primers partits d'aquella gira, de fet, havien estat contra la selecció argentina.

Els dos equips no es van retrobar fins al 1961, al torneig de Carranza de Cadis, en una època daurada dels tornejos estiuencs espanyols. El Barça va derrotar els 'millonarios' per 2-0 amb gols d'Eulogio Martínez i Kocsis. El 1969, el Barça va empatar 0-0 amb els argentins a les semifinals del torneig del Màlaga, a La Rosaleda, imposant-se als penals. Pel mig, el River va convidar el Barça a jugar un torneig a Buenos Aires i el va golejar per 5-1. El Barça també va invitar el River a un Gamper, el 1980, però no es van veure les cares, ja que el Vasco da Gama brasiler va derrotar els argentins a les semifinals per 3-2.

Jugadors als dos equips

Els anys 20 el Barça també va començar a fitxar jugadors americans, més enllà de jugar contra clubs d'aquest continent. Però no va ser fins al 1947 que va arribar un exjugador del River, Florencio Caffaratti, que havia passat breument pel club argentí. Caffaratti va fer fortuna a Mèxic més endavant. Va deixar un bon record al Barça i no va trobar el seu espai en un River que llavors començava a escriure potser la pàgina més gloriosa de la seva història, amb la davantera coneguda com 'la máquina', amb Muñoz, Pedernera, Moreno, Lostau o Walter Gomez. Caffaratti, nascut a Santa Fe com Messi o Mascherano, va guanyar dues lligues i una Copa Llatina vestit de blaugrana.

Qui sí que va jugar bastant al River va ser un jove anomenat Alfredo Di Stefano, en una època gloriosa del club argentí, però amb el Barça només va poder jugar amistosos i va acabar al Madrid amb polèmica.

Durant els anys 60, l'uruguaià Luis Cubilla va guanyar una Copa al Barça (1962-64) abans de fitxar pel River, on jugaria quatre anys i també faria de tècnic. També durant aquesta dècada el Barça va fitxar el peruà Miguel Loayza, jugador que gairebé no va jugar de blaugrana i faria carrera a l'Argentina, on va jugar tant al River com al Boca.

Florencio Caffaratti

Als anys 70 el Barça va gaudir amb el caràcter del 'Milonguita' Heredia, blaugrana entre els anys 1974 i 1980. Format al Belgrano de Córdoba, un cop va marxar del Barça va provar sort al River, del 1980 al 1981, però afectat per les lesions, va deixar-ho. De blaugrana, va guanyar una Copa i una Recopa.

Durant els darrers anys, nombrosos jugadors han portat la samarreta dels dos equips. El Barça va fitxar jugadors formats al River com el 'Conejo' Javier Saviola (1998-2001) o Maxi López, popular per celebrar els pocs gols que va fer amb una dedicatòria al seu club de formació, el River, ja que imitava una gallina, malnom de l'equip del barri de Nuñez. Amb el River va jugar poc, i va fallar el penal clau en unes semifinals de la Libertadores... contra el Boca. Al Barça va debutar marcant al Chelsea de Mourinho, però va acabar marxant. Ara juga al Torí.

L'any 2001 va arribar al Barça el porter Roberto Bonano, que havia brillat al River però s'havia format al Rosario Central. No va tenir sort vestit de blaugrana, en no aconseguir ser titular. Ara és segon entrenador del Celta. Tampoc en va tenir Juan Pablo Sorin, format a l'Argentinos Juniors i blaugrana la temporada 2002/03, quan va arribar en el mercat d'hivern. Sorin va viure un cas curiós. El 1996 el va fitxar la Juve, on va guanyar la Champions sense jugar gaire. Va marxar llavors al River, on va guanyar tot seguit la Libertadores, com a titular. El mateix 1996, doncs, va jugar la Copa Intercontinental entre la Juve i el River al Japó. I va perdre amb el River. És a dir, els dos equips finalistes eren els clubs de Sorin, que al Barça va patir una lesió i va ser popular per haver pujat a un escenari saltant durant un concert... quan estava de baixa. Sorin, per cert, va ser company d'equip al River de Bonano i Berizzo.

Juan Antonio Pizzi, per la seva part, va arribar al Barça després d'anys destacant en equips espanyols, com el Tenerife i el València, fent el camí en direcció oposada, ja que va tornar a l'Argentina per jugar un any amb els 'millonarios'. Al Barça va guanyar una lLliga, dues Copes i una Supercopa. Al River, res. Va tornar al seu club de formació, el Rosario Central. Sí, Pizzi també era de la província de Santa Fe, com Messi i Mascherano. No cal dir que el seu record més emocionant va lligat a la narració d'en Puyal.

El darrer cas de jugar als dos equips és el xilè Alexis Sánchez, que va arribar al River molt jove i va guanyar una lliga el 2007. I, per descomptat, Javier Mascherano. A més, dos entrenadors han treballat als dos clubs: César Luis Menotti i l'uruguaià Enrique Fernández.

stats