Esports 19/08/2012

El Barça de Tito comença a caminar

Toni Padilla
3 min
UN NOU EQUIP El nou equip tècnic de Tito Vilanova té el repte de mantenir el nivell.

Gairebé no ha canviat res en pocs mesos al Barça. Però els aficionats arribaran avui al Camp Nou amb la sensació d'iniciar una nova època. Després de quatre anys de tocar el cel amb la figura elegant de Pep Guardiola a la banda, l'home que solia seure darrere seu, Tito Vilanova, fa un pas endavant per garantir que el club segueix caminant en la direcció correcta. Què ha canviat en aquests mesos? Una persona, sobretot, però la que molts apunten com a responsable dels últims èxits dels clubs. Avui el Barça comença a viure sense Guardiola. Comença a caminar amb el ritme que marca Tito Vilanova.

Amb el Trofeu Joan Gamper arraconat i la Supercopa d'Espanya encara per jugar, el partit contra la Reial Societat d'aquest vespre és l'estrena a la Lliga i la presentació oficial d'un Barça que ha donat bones sensacions a la pretemporada. Més enllà de Vilanova, la samarreta, Jordi Alba i Alex Song, el Barça no ha canviat gaire. Però hi ha un gran repte a l'agenda: evitar que l'ombra de Guardiola es converteixi en un llast. Els últims quatre anys han de ser part del camí, i no pas un cim que no es pugui pujar. Sandro Rosell i Andoni Zubizarreta van escollir Vilanova precisament per garantir que se segueix caminant. No es tracta d'una ruptura. Es tracta d'un camí.

La Reial Societat, que l'any passat els va donar un ensurt a Anoeta i va plantar cara a l'estadi, és el primer rival d'un Barça que ha ofert una imatge ordenada durant la pretemporada: Messi té galons, juga pel mig i l'equip obre el camp per donar aire a qui juga pel mig. Alba i Alves tenen camp per córrer, i amb Villa encara fora de ritme, l'únic dubte és saber si jugarà Pedro o Cesc.

Vilanova decidia les alineacions amb Guardiola. Darrere de moltes sorpreses i innovacions del tècnic de Santpedor hi havia hores de feina de tot el cos tècnic. El seu Barça, doncs, de ben segur que sorprendrà també amb algunes alineacions, malgrat que avui el principal debat s'hauria de centrar en si juga Cesc o Pedro. El d'Arenys tindrà un rol polivalent, i el canari és la puresa del jugador de banda. Amb Vilanova, però, no es pot descartar que acabin jugant tots dos, Pedro a davant i Cesc buscant el seu lloc. "Amb el 3-4-3 es va sentir còmode i amb el 4-3-3 li va costar més", va admetre ahir el tècnic sobre l'internacional.

De fet, el tècnic de Bellcaire d'Empordà no descarta recuperar el 3-4-3, sorprendre amb noves idees i moure jugadors de lloc per sorpresa. Homes de la casa, aposta sense embuts pels joves de La Masia si creu que tenen talent. Amb la Supercopa a l'horitzó, doncs, l'alineació d'avui pot ser una declaració d'intencions del tècnic: ambició, cal guanyar-ho tot, però sense perdre el cap. Ahir Vilanova ja va recordar que la quantitat de títols guanyats en els últims anys ha estat exagerada. I Vilanova és, per sobre de tot, un home que toca de peus a terra.

Una sola baixa

Vilanova no disposa del lesionat Thiago, l'únic jugador que ahir es va entrenar en solitari lesionat, i haurà de veure com arriba de cames Alexis, que va jugar fa pocs dies a Nova York amb la selecció i es va convertir en l'últim a tornar als entrenaments. A més, Puyol també ha patit algunes molèsties. Factors que condicionen el que passarà a ser el primer onze titular d'un nou Barça, el de Vilanova.

stats