LLIGA
Esports 10/03/2012

El Barça agafa embranzida abans del tram decisiu

L'ensopegada contra l'Osasuna va ser un accident. L'últim. És la missió que té aquest Barça, que afronta els últims tres mesos avalat per la gran fiabilitat dels altres anys i concentrat a millorar el seu joc.

Natalia Arroyo
3 min
EL MESSI MÉS MOTIVAT 
 Quan hi ha títols en joc i s'enfila la recta final de la temporada és quan l'argentí 
 és més efectiu.

BARCELONA.Després del desastre al Reyno de Navarra, que enfonsava el Barça deu punts per sota del Reial Madrid en Lliga, l'equip ha encadenat cinc excel·lents resultats, tres en Lliga i dos en Champions, amb una recent exhibició davant el Bayer Leverkusen d'aquelles que "ha vist tot el món". En només cinc partits, l'equip ha marcat 20 gols, superant la mitjana golejadora de tota la temporada i situant-la en l'esgarrifosa xifra de quatre gols per partit.

La plantilla, liderada pel Messi més ferotge de cara a porteria, no només ha aixecat el cap en el pitjor moment sinó que ho està fent amb constants cops de puny sobre la taula. "Hem tornat", semblen dir els jugadors. Però potser mai han marxat. "El Barça ha passat per una mena de sotrac provocat per la fatiga psicològica que acumulava la plantilla. Però ara que s'encara la recta final, que els jugadors senten els títols ben a prop, l'equip s'endollarà. Ja ho està tornant a fer", explica Xesco Espar, coach , extècnic del Barça d'handbol i amic de Guardiola.

L'historial avala aquest equip

No és casual que, just des de finals de febrer, l'equip estigui recuperant les seves millors sensacions. Agafant de referència els tres anys anteriors de Pep Guardiola, s'arriba a la conclusió que és en aquest trimestre decisiu de la temporada quan la plantilla rendeix millor. Aquells partits espessos a la meitat del calendari, aquells que poden fer certa mandra a un equip que ho ha guanyat tot, ja han passat, i quan s'afronten els últims punts de Lliga (39), les eliminatòries de Champions i amb una final de Copa del Rei a l'horitzó, l'aficionat blaugrana sap que veurà el millor Barça possible.

Pocs errors en tres anys

En el primer curs de Guardiola, l'any 2008/09, l'equip només va concedir tres derrotes entre març, abril i maig, i dues es van produir amb la Lliga ja al sac i sense res en joc. L'any següent, el 2009/10, el Barça només va ensopegar un cop. Va ser a l'anada de les semifinals de la Champions contra l'Inter de Milà i aquella derrota, que va acabar sent dramàtica i els va deixar fora de la final al Bernabéu, serveix encara de motivació a l'equip. De fet, Xavi la recordava dijous per deixar clar que "aquesta plantilla no suporta perdre" i que vol mantenir-se lluny d'aquestes sensacions negatives quan no s'alça el títol de campió. La temporada passada també va acabar-se de manera excel·lent, amb el Barça resolent al seu favor una duríssima eliminatòria de Champions contra el Madrid, sentenciant la Lliga al feu madridista i passejant-se a Wembley davant el Manchester United. Només la Copa del Rei, perduda en l'últim badall de la pròrroga davant els blancs, taca un final de temporada brillant.

Al seu pas per la zona mixta, els jugadors reciten un discurs que se saben de memòria i que explica per què s'acaba el curs sempre tan bé. "Lluitarem fins al final", diuen. I Guardiola endureix ara el seu to a la sala de premsa per mantenir la tensió dels seus homes i de l'entorn. Més exigent que mai, el tècnic centra tot els esforços d'aquesta fase de la temporada en el joc de l'equip. Ho fa sempre, però ara ho fa més evident. Fins i tot després de golejar el seu rival als vuitens de final de la Lliga de Campions per 7-1, el tècnic va començar la valoració del partit enumerant tres detalls negatius que s'han de corregir. "Hem sortit tovets", va dir per recriminar als seus futbolistes la falta d'intensitat en els primers minuts. "El Xavi i el Busquets estaven massa junts -descrivia- i ens ha costat agafar les segones jugades". I acabava amb un avís de cara a pròxims partits amb rivals de característiques similars: "Amb davanters tan alts, has d'anar molt en compte perquè en qualsevol falta et poden complicar les coses". El context arbitral actual, després de les últimes polèmiques, i el fet que Guardiola necessiti temps per decidir si renova, no ha de desviar l'atenció del que interessa: jugar cada dia millor. Aquest és el camí. I, enrabiat pel primer temps a Pamplona, és la dinàmica que està seguint l'equip en les últimes dues setmanes.

Comença l'època d'innovar

"La primavera és el laboratori del Pep. Agafa la proveta i duu a terme els experiments pertinents: un any és el fals 9, l'altre la sortida de tres amb el mig centre incrustat entre els centrals, un altre el rombe al mig", va escriure Martí Perarnau el 28 de setembre del 2011. Falten pocs dies perquè la primavera comenci. És el tram de més exigència per al Barça, per a Guardiola a la pissarra i per als jugadors sobre el terreny de joc. El tècnic els desafia: "M'heu de divertir més", deia dimecres. La competició els reclama. I ells ja fa dies que han tornat a demostrar que hi són i hi volen seguir sent.

stats