EL CLÀSSIC DE COPA
Esports 17/01/2012

El Barça parlarà al camp

El Barça va patir per guanyar contra el Betis i va sentir frustració quan no es va xiular el penal a Iniesta. Després del partit, el cos tècnic i els jugadors es van conjurar per guanyar al Bernabéu.

A. Solé / T. Padilla
4 min
UN BLOC UNIT  Dani Alves i Alexis Sánchez celebrant el tercer gol davant del Betis, obra del futbolista xilè.

BARCELONA.Sembla que des de Madrid s'entestin a motivar el Barça, si no ho està prou, cada vegada que s'apropa un clàssic. Els últims errors arbitrals han encès els ànims d'una part de l'afició culer, i tot i que el Barça com a club no se'n queixarà públicament, al vestidor hi ha moltes ganes de tornar a guanyar al Santiago Bernabéu amb una exhibició de futbol per tancar molts debats oberts. Portes enfora, la directiva segueix decidida a no entrar en una espiral de declaracions conflictives amb el Madrid, i Guardiola tampoc té intenció de jutjar els arbitratges. Però després del partit davant del Betis el cos tècnic i els jugadors es van conjurar per deixar clar que si es tracta de jugar a futbol, entre el Barça i el Madrid encara hi ha molta diferència.

Pep Guardiola ha dit sempre des que va arribar a la banqueta del Barça que no val la pena queixar-se dels àrbitres perquè no et tornen els punts suposadament escatimats, i perquè són qüestions en què es no pot incidir. Ho ha dit sempre, i ho va repetir emfàticament després del penal de Raúl Rodríguez en l'últim minut en el derbi del 8 de gener. Llegint-lo entre línies, el tècnic del Barça no està dient que els àrbitres no els perjudiquin, sinó que no se'n treu res de queixar-se'n públicament, és a dir, que els errors ho són. En la mateixa línia es mostrava ahir Xavi Hernández a la sala de premsa de la Ciutat Esportiva, que amb aquella normalitat habitual seva explicava: "Hi ha moments en què els arbitres ens beneficien i d'altres en què ens perjudiquen. Aquest any ens estan perjudicant més, però anys enrere potser va ser a l'inrevés". I va afegir: "Són coses que passen, els àrbitres hi són per prendre decisions ràpides i es poden equivocar. Estem tenint la desgràcia que ens estan perjudicant, però hem de jugar sabent que ens poden perjudicar o beneficiar, no ens queixem, simplement expliquem un fet real".

La gota que fa vessar el got

Les interpretacions que es faran des de Madrid d'aquestes paraules ja les podem suposar, però escoltades amb atenció són d'una gran sensatesa i no trenquen el discurs habitual del vestidor blaugrana des que Guardiola se'n va fer càrrec.

Una cosa diferent és el que està passant de portes endins. A l'interior del vestidor blaugrana els comença a pujar la mosca al nas amb els últims errors arbitrals en contra del Barça i a favor del Madrid, tres en una setmana. Ningú parla de conspiracions ni de mans negres, com sí que han fet sempre des de Madrid, tot i les coincidències del penal no xiulat en el temps afegit contra l'Espanyol -amb un 1-1 al marcador-, el fora de joc inexistent del Mallorca a Palma amb 1-0 en contra del Madrid i el penal de llibre a Iniesta del Betis amb 2-2 que l'àrbitre no va xiular. Tot i que al final el Barça va saber reaccionar i va acabar derrotant el Betis amb gols d'Alexis i Messi, també de penal, la falta clara que li fa Jefferson Montero al manxec a dins de l'àrea quan ja l'havia superat amb una retallada marca de la casa és tan clara que ha indignat els jugadors i els tècnics del Barça. La gota que ha fet vessar el got.

Andrés Iniesta, protagonista de la jugada, explicava a la zona mixta al final del partit com havia viscut la jugada: "Per mi el penal ha sigut clar, per això he protestat, però si hagués seguit protestant m'hauria tret una segona targeta i seria molt tonto per part meva". I és que el pitjor de tot és que el manxec va veure una targeta groga, que sobre el camp va semblar que era per simular penal. La prova de la mala consciència d'Iglesias Villanueva és la redacció de l'acta del partit, on explica que el motiu de la targeta a Iniesta és la protesta, no la simulació. Tot i això, Jefferson Montero, l'altre protagonista de l'acció, assegurava ahir a Ona fm: "És veritat que jo deixo la cama, però avui ho veuré millor per la televisió. Jo demano la targeta perquè crec que no li faig res".

Recorreran la targeta

Ho va avançar Pep Guardiola just després del partit, i ho va confirmar ahir el president als micròfons de COMRàdio: el Barça presentarà recurs. "Les actes arbitrals no les llegeixo", va dir Rosell, entre rialles, i va afegir: "La jugada és molt ràpida i no se'n pot opinar. En directe és pràcticament impossible prendre qualsevol tipus de decisió des de la llotja". Això sí, Rosell té clar que presentararn "recurs per la targeta groga a Iniesta". I és que el migcampista manxec, que no és un jugador que acostumi a pressionar els àrbitres amb protestes durant els partits, no ho va poder evitar davant l'evidència de l'acció.

A la zona de premsa, ja amb el cap fred, el jugador internacional manxec es mossegava la llengua: "Em sembla bé que el Barça la recorri, perquè des del meu punt de vista em sembla clar. Per sort no ha tingut transcendència en el resultat final". Iniesta va acabar recordant el missatge que repeteixen tots els jugadors del Barça després de cada error arbitral: "El que ens donarà la possibilitat d'estar lluitant per tot serà el que fem nosaltres, parlar dels àrbitres és perdre el temps, si fem gols i juguem bé la resta no importa". Ara, una cosa és aquesta situació i l'altra les ganes amb què demà saltaran a la gespa els jugadors del Barça per demostrar, a Madrid, que amb el seu futbol en tenen prou, malgrat les traves.

stats