10/12/2016

El Barça recupera les bones sensacions

4 min
Leo Messi controlant la pilota sota la mirada de De las Cuevas durant el primer temps.

BarcelonaJoaquín Caparrós, un gat vell que ja les ha vist de tots els colors, va arronsar les espatlles. “És que són molt bons”, va limitar-se a dir per explicar què havia passat uns minuts abans sobre el glaçat terreny de joc d’El Sadar. El Barça va golejar sense despentinar-se gaire al camp de l’Osasuna (0-3), el cuer de Primera, i va trencar una ratxa d’empats a la Lliga que havia fet encendre totes les alarmes. Però a Pamplona el que va inflamar-se va ser l’orgull del barcelonisme en veure com, amb Iniesta al timó, l’equip de Luis Enrique oferia una versió solida i engrescadora, en què només es va patir en alguna cursa solitària de Sergio León.

“Han tornat les bones sensacions, hem buscat els forats amb la possessió”, deia Iniesta, que va jugar els 90 minuts a un bon ritme i va donar una assistència de gol a Luis Suárez al primer temps tan màgica com la de Laudrup a Romario fa anys a la mateixa porteria. L’uruguaià, però, va xutar fora i va deixar sense glòria un Iniesta tan bo que no es queda el seu talent per a ell sol i el reparteix. Al seu costat, André Gomes va signar un bon partit i va demostrar que ara mateix sembla capaç de disputar-li la titularitat a Rakitic. I ocupant els espais just darrere, un Busquets que ha recuperat la capacitat de ser a tot arreu, omnipresent. “Busquets, juntament amb els centrals, és l’encarregat d’iniciar normalment el joc. No necessita temps per connectar amb els seus companys. A més, sap llegir el joc i fugir de la pressió rival”, deia Luis Enrique sobre el migcampista de Badia, un dels que més està creixent aquestes últimes setmanes. “Marxem molt contents. Els entrenadors, normalment, som pessimistes, però hem sigut conscients de la importància del partit i d’avançar-nos. A la primera meitat havíem merescut fer el primer i viure més tranquils. Hem tingut el control”, afegia el tècnic asturià, que va donar descans a Mascherano i va apostar per Samuel Umtiti al centre de la defensa, i per Arda Turan, una mica apagat, en atac, en el lloc del sancionat Neymar.

Samuel Umtiti sortint amb la pilota controlada.

Ocasions desaprofitades

Era un equip que feia patxoca i que, com fan els nens grans a l’escola, no va deixar jugar amb la pilota els petits, en aquest cas un Osasuna que si va aconseguir aguantar viu fins a la segona part va ser per les aturades de Nauzet i la poca punteria de Luis Suárez. “Al primer temps hem tingut moltes ocasions. Necessitàvem un primer gol per obrir el partit i encarrilar-lo. Som el Barça. Mai podem cedir punts o rendir-nos. Som un dels favorits a aconseguir el títol de Lliga, sempre, indiferentment de l’avantatge dels nostres rivals”, deia l’uruguaià, que a la segona part va poder fer el 0-1, a porteria buida, després d’una gran assistència de Jordi Alba. Els laterals, de fet, també van fer la seva feina, ja que tant Alba com Sergi Roberto van excel·lir, ajudant a tenir la pilota, obrir el camp i crear espais. A Pamplona es va confirmar que quan el Barça juga tal com s’ensenya a La Masia, amb fidelitat a un estil, sol guanyar.

Ara, el retorn del bon joc, durant el primer temps, no va venir acompanyat d’efectivitat. El primer temps va ser un monòleg de joc blaugrana, amb tantes ocasions fallades que l’Osasuna va quedar-se a un pam de marcar primer quan Sergio León, l’exdavanter del Llagostera, va inventar-se una jugada tot sol que va acabar amb una vaselina al travesser de Ter Stegen. L’ensurt va acabar de despertar el Barça, que de mica en mica va estovar la defensa navarresa. Alba, brillant en l’assistència del 0-1, va repetir l’acció en el 0-2, connectant amb Messi, i Luis Enrique va decidir amagar del tot la pilota donant minuts a Denis Suárez i Rafinha, que van entrar per Arda i André Gomes. L’Osasuna, tot cor, ho va intentar, però era un xai destinat al sacrifici, amb Messi fent de sacerdot. Ja amb espais, l’argentí, en l’últim minut, va encarregar-se de posar el seu segell amb un gran gol, amb una jugada individual en què va deixar quatre rivals al darrere abans de fer caure els últims defenses amb un cop de maluc brillant. “Ja no queden adjectius per parlar d’ell. Quan tothom estava cansat s’ha escapat de mig equip rival i ha fet un gran gol”, explicava Jordi Alba sobre l’argentí, que, de passada, va aconseguir el liderat en la classificació de màxims golejadors. El liderat a la Lliga, però, segueix en mans del Madrid de Zidane, que va derrotar el Deportivo per 3-2 amb dos gols en els últims cinc minuts després d’anar perdent per 1-2 -en el que era el seu últim partit abans de volar al Japó per jugar el Mundial de Clubs-. De moment, però, el Barça ja ha fet el primer pas: recuperar les bones sensacions.