ABIDAL, DE CENTRAL
Esports 26/01/2011

El Barça de sempre contra el nou Almeria

L'Almeria ja ha fet història, ja que mai havia arribat a unes semifinals de Copa. Per al Barça, en canvi, seria històric caure eliminat en mans del cuer de primera. La pressió la té el Barça, però també el talent.

Toni Padilla
3 min

BARCELONA.La gràcia de la Copa és que és una competició que estripa la lògica de la Lliga, la competició tan quadriculada on qui suma més punts és a dalt i qui en suma menys és a baix. A la Copa, els equips modestos es poden jugar tots els diners a una carta, i els pot sortir bé. A l'avantsala de la final, per exemple, es troben, cara a cara, el líder de Primera i el cuer. Si per al Barça derrotar l'Almeria és una obligació, per als andalusos ser aquí ja és un èxit. Els homes de Josep Lluís Oltra saben que ningú no els tirarà res en cara si cauen eliminats en mans del millor equip del moment, de manera que avui juguen alliberats de la pressió. El Barça, en canvi, sap que no pot fallar, però tant és, ja que l'equip ha mostrat, en el passat, la seva professionalitat. Guardiola, de fet, no ha deixat d'alçar la veu per alertar del perill d'aquesta Copa, competició en què els pronòstics són més volàtils. El tècnic de Santpedor fins i tot ha afirmat que no recorda cap eliminatòria de Copa en què no s'hagi patit, i si es mira enrere, de raó no li'n falta.

El triomf del Barça a l'estadi Juegos del Mediterráneo en el partit de Lliga, amb un contundent 0-8, no s'hauria de fer servir com a referència, ja que l'Almeria ha canviat de tècnic (Oltra per Lillo) i l'equip ha reaccionat amb una magnífica actuació en la Copa i bons resultats en la Lliga, com l'empat davant del Madrid i el triomf sobre l'Osasuna de l'últim diumenge.

Guardiola apostarà, per tant, per l'estructura base, per un onze titular dins de les possibilitats, ja que el partit d'avui és el primer sense el capità Carles Puyol. Sense el de la Pobla de Segur, l'opció més lògica seria continuar amb Abidal de central al costat de Piqué, com ja ha fet Guardiola molts cops. El fluix rendiment de Milito al camp del Betis i la bona actuació de Maxwell i d'Adriano com a laterals davant del Racing jugarien a favor d'aquesta opció. La línia defensiva podria ser, per tant, la que va acabar l'últim partit de Lliga, i això malgrat que Dani Alves, un dels jugadors que sol recuperar-se abans d'hora de les lesions, ja entrena amb normalitat i avui podria ser convocat després de l'últim entrenament abans del partit.

A l'hora d'imaginar la resta de l'equip, Mascherano i Bojan aspiren a minuts, tot i que Guardiola té clar que el que seria ideal seria deixar l'eliminatòria sentenciada per fer rotacions la setmana vinent al partit de tornada. Mascherano, sempre complidor, podria alliberar Busquets de minuts, mentre que Bojan s'aferra al somni de la Copa, la competició on ha viscut els seus millors dies, per tornar-se a sentir protagonista pels gols i no pas per la cara trista que fa quan té pocs minuts.

Per la seva banda, Oltra també dubta entre prioritzar aquesta Copa històrica per al club andalús o reservar jugadors per a una Lliga on li cal sumar punts -dissabte juga a Sant Sebastià-. El tècnic valencià podria fer debutar el seu últim fitxatge, Luna, que curiosament l'última temporada va guanyar la Copa del Rei amb el Sevilla al Camp Nou. La derrota 0-8 Oltra l'ha fet servir per motivar l'equip i demanar-li que s'esforci per evitar una altra golejada, intentant imitar la imatge d'un Athletic de Bilbao, que s'ha convertit en el model a seguir en aquest tipus de partits pels problemes que va crear al Barça. En l'onze inicial d'aquest Almeria que fa història s'hi preveuen canvis. Hi ha absències destacades com les dels lesionats Juanma Ortiz, Juanito i Marcelo Silva, així com Nieto i Santi Acasiete, fet que atorga moltes opcions perquè el centre de la defensa formi amb Carlos García i Pellerano al centre, amb Michel Macedo i el debutant Luna a les bandes.

L'Almeria no ha jugat mai al Camp Nou en la Copa del rei, però sí que ho va fer la temporada 1999/2000 un altre equip de la ciutat, el Polideportivo Almeria, que jugava en aquell moment a la Segona Divisió B i que va perdre 2-0 amb gols de Xavi i Rivaldo. Guardiola va ser titular, llavors.

stats