OLIMPISME

Catalunya i Sarajevo acorden estudiar un projecte conjunt per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030

La capital bosniana podria ser la seu de les proves de 'bobsleigh'

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, s’ha reunit aquest matí amb el primer ministre del cantó de Sarajevo, Edin Forto, a la capital bosniana per posar les bases d’una possible inclusió de la ciutat de Sarajevo a la candidatura de Barcelona per acollir els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030.

La candidatura catalana ha estat estudiant els últims mesos una seu que acollís algunes de les proves, com el 'bobsleigh', ja que una de les condicions del projecte era no construir grans instal·lacions que després no tindrien utilitat per la manca de tradició en aquest esport. La del 'bobsleigh' és una instal·lació cara i no n'existeix cap al Pirineu, però la capital bosniana disposa d'una pista, ara en mal estat, de quan va ser seu olímpica el 1984.

“Hi ha una empatia molt forta i ganes d’enfortir una solidaritat i una connexió que sempre han existit”, ha dit Bosch, en referència a l'agermanament de les dues ciutats olímpiques de Sarajevo i Barcelona, que data dels anys 90, quan la capital bosniana va patir la guerra dels Balcans. “En el seu moment, quan més ho necessitaven, hi vam ser presents, molt presents. I per tant tenen un molt bon record de Catalunya i dels esforços que vam fer per ser solidaris”, ha explicat Bosch.

Pel que fa a la possible incorporació de Sarajevo com a seu olímpica en cas que Barcelona acabi acollint els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030, el conseller ha dit que encara s’ha de treballar molt: “Falten molts estudis tècnics i converses, també a escala internacional”. “De moment, el que tenim és la voluntat de col·laborar entre dues ciutats que han estat olímpiques i que veuen la possibilitat de fer-ho encara més gran i més conjuntament”, ha precisat. El conseller ha explicat que, per ara, s'està "establint el marc de cooperació, la concreció vindrà més tard”.