BARÇA
Esports 24/02/2012

Bartra i Cuenca, una amistat nascuda en un taxi

Albert Solé
3 min
Bartra i Cuenca, una amistat nascuda en un taxi

Aquesta temporada Isaac Cuenca i Marc Bartra estan compartint molts entrenaments amb el primer equip, però a partir del 30 de juny el central del filial també formarà part de la primera plantilla de ple dret al costat del seu bon amic Isaac. Poques vegades haurà passat que dos amics que van començar a jugar en el mateix equip amb 8 anys acabin sent professionals i en el millor equip de món. "Qui ens ho hauria dit a mi i a l'Isaac quan vam començar a fer aquells llargs desplaçaments per anar a entrenar-nos a Barcelona que ara estaríem aquí junts!", reflexiona Marc Bartra.

L'any 1999 un caçatalents de l'Espanyol va descobrir un grup de nanos de 8 anys que apuntaven maneres de diferents pobles de la demarcació de Tarragona, entre ells, els germans Bartra, Marc i Eric -bessons-, de Sant Jaume dels Domenys, Isaac Cuenca, de Reus, i Oriol Romeu -ara al Chelsea-, d'Ulldecona. El primer any els passava a buscar un taxi dels grans, tipus furgoneta, i recollia cada nen fent ruta, per portar-los a l'entrenament del benjamí de l'Espanyol a Barcelona. L'any següent s'hi van afegir més nens de l'àrea de Tarragona com Miquel Palanca de Tarragona ciutat -ex de l'Espanyol, el Reial Madrid i ara a l'Elx- i el futbol base blanc-i-blau va canviar el taxi furgoneta per un microbus. Després de dos anys jugant a l'Espanyol, el 2001 el Barça es va fixar en els bessons Bartra i amb el menut Cuenca, mentre que Oriol Romeu es va quedar -va marxar a La Masia el 2004-, i llavors els viatges van passar a fer-los en taxi ells tres sols durant tres anys, fins que amb 13 anys Cuenca va tornar a Reus perquè no jugava prou.

"El record que tinc d'aquells viatges és que es feien molt pesats perquè eren moltes hores de trajecte. Però estàvem sempre distrets, érem uns quants, i passàvem molt bones estones, no teníem més remei que pendre'ns el viatge amb humor", explica el germà bessó de Marc Bartra, l'Eric, que va haver de deixar el futbol per una greu lesió, i ara mata el cuquet jugant a l'equip del poble del costat de Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès (3a Catalana). Aquells desplaçaments els feien, lògicament, en edat escolar, i intentaven que no els afectessin. "Es feia dur sortir de l'escola abans d'hora i marxar cap a Barcelona quan els teus amics es quedaven al parc jugant; acostumàvem a fer els deures camí de Barcelona, ja que al viatge de tornada no teníem llum i quan arribàvem a casa ja era molt tard", comenta l'Eric, que afegeix: "Sempre ens ajudàvem els uns als altres a estudiar quan teníem exàmens, i ens preguntàvem el temari".

Per la seva banda, la mare d'Isaac Cuenca, Misericòrdia López, recorda com el seu fill no ho passava gaire bé: "Com que havia de fer els deures i estudiar al taxi es marejava una mica". La Misericòrdia també explica que encara manté molta amistat amb els pares dels germans Bartra: "Als partits els portàvem els pares, i molt sovint anàvem junts en el mateix cotxe les dues famílies".

Els camins de Marc Bartra i Isaac Cuenca es van separar l'any 2004 quan el de Reus va decidir tornar a casa. El 2009 es van retrobar al juvenil A quan el Barça el va repescar de la Damm, però amb la cessió al Sabadell es van separar altre cop. Res feia pensar que tornarien a trobar-se, ni que fos Cuenca qui arribés abans al primer equip. El 30 de juny hi seran tots dos, i amb Oriol Romeu a la Premier amb el Chelsea, quin preu tindria ara aquell taxi que els recollia a tots tres amb 8 anys?

stats