Bàsquet
Esports 15/11/2011

Els jugadors volen denunciar la NBA per monopoli i cada cop és més segur que no es disputarà

2 min
Bàsquet

Els jugadors de la NBA no han acceptat l'última proposta dels propietaris de la competició i han anunciat la dissolució del sindicat que els representa, per poder denunciar així la NBA per monopoli. La possibilitat que finalment no es jugui la temporada de la lliga de bàsquet professional dels Estats Units, doncs, cada cop és més a prop.

Segons ha explicat el jugador dels Lakers i president del sindicat dels jugadors (NBPA), Derek Fisher, la decisió ha estat unànime. Billy Hunter, director executiu de l'organització, ha reconegut que la NBA ha estat informada de la mesura. El procés legal que els jugadors inicien implica que el sindicat deixa de representar-los. A partir d'ara passen a representar-se pel seu compte i així poden denunciar la NBA. És una jugada semblant a la realitzada fa uns mesos pels seus companys de la lliga de futbol americà (NFL).

L'última oferta dels propietaris de la NBA incloïa un repartiment dels ingressos del 50%, quan fins ara els jugadors es quedaven amb el 57%. "Hem negociat durant dos anys amb la millor fe, fent un gran esforç per arribar a un acord, i hem arribat a la conclusió que aquest procés no ha funcionat, que no ha servit per aconseguir un acord just. Hem acordat unànimement que aquesta és la millor decisió", va explicar Derek Fisher en acabar la reunió, que va tenir lloc a Nova York.

Els jugadors han anunciat la contractació de David Boies, un advocat especialista en casos similars, que ja va portar la denúncia de la NFL i altres casos de rellevància a l'esport nord-americà. En el cas del futbol americà, els jugadors van denunciar la NFL, tot i que els jutges van desestimar la demanda. Durant el judici, però, les dues parts van seguir negociant per arribar a un acord per tornar a sindicar-se i salvar la temporada. Els propietaris de la NBA, doncs, hauran de negociar amb un nou sindicat oficiós mentre actua la llei.

Es calcula que els tribunals poden trigar entre 45 i 60 dies a començar a desbloquejar aquesta situació. És a dir, la temporada de la NBA és a un sol pas de suspendre's de manera definitiva. Els propietaris dels 30 clubs de la NBA asseguren que acumulaven pèrdues de 300 milions de dòlars anuals i alguns d'ells han afirmat que podrien perdre més diners si hi ha temporada que si queda finalment suspesa. El comissionat de la NBA des del 1994, David Stern, ja ha fet públic que aquests fets són una autèntica "tragèdia", tant econòmica com esportiva.

stats