FUTBOL INTERNACIONAL
Esports 01/06/2011

Blatter i la FIFA, contra les cordes per culpa de la corrupció

Toni Padilla
2 min
Blatter i la FIFA, contra les cordes per culpa de la corrupció

El president de la Federació Anglesa (FA), David Bernstein, va comparèixer ahir en roda de premsa per demanar que les eleccions a la presidència del màxim organisme que controla el futbol mundial, la FIFA, siguin posposades. Les eleccions s'han de celebrar avui amb un únic candidat, l'actual president Sepp Blatter, però la FA vol que s'ajornin i que s'organitzi una comissió independent per investigar una associació, la FIFA, que viu una crisi sense precedents per les acusacions de corrupció.

Blatter, que en cas de ser reescollit seria president de la FIFA per quart cop consecutiu, ha vist com l'únic candidat que aspirava a derrotar-lo, el qatarià Mohamed bin Hammam, era acusat de corrupció i es veia obligat a dimitir del seu càrrec de president de la Confederació Asiàtica de Futbol. Bin Hammam, però, ha acusat Blatter d'organitzar-li un parany. I amb l'ombra de la corrupció sobre el cap de tots dos, els anglesos han optat per demanar que les eleccions es posposin. Però la FIFA s'hi ha negat.

Anglaterra, de fet, és la gran damnificada de tot plegat. El maig del 2010, el president de la FA, Lord Triesman es va veure obligat a dimitir per haver denunciat públicament que les federacions de futbol d'Espanya i Rússia compraven vots a favor de les seves candidatures per organitzar el Mundial del 2018 amb la permissivitat de Blatter. Anglaterra volia organitzar el Mundial i la premsa local no va deixar de denunciar que els altres organitzadors utilitzaven males arts. Quan Rússia va ser escollida com a seu del Mundial del 2018 i Qatar del 2022 -Anglaterra només va obtenir dos vots, tot i que va presentar un bon projecte-, des de la premsa anglesa es va criticar la corrupció a la FIFA amb algunes informacions que van obligar a dimitir directius de federacions enxampats acceptant diners a canvi del seu vot.

La polèmica s'ha reobert just abans de les eleccions d'avui. El secretari general de la FIFA, Jérôme Valcke, va dimitir després de la publicació d'un correu electrònic en què afirmava: "Qatar ha comprat el Mundial". Poc després, una de les figures claus en l'èxit de Qatar, Mohamed bin Hammam, era apartat de la cursa per a la presidència després de ser enxampat comprant directius caribenys amb sobres plens de diners. En total, dels 22 membres del comitè executiu de la FIFA, 9 han estat acusats de corrupció els últims 12 mesos. I Blatter, malgrat haver-se quedat sense opositor, es troba que tothom l'assenyala amb el dit acusant-lo de ser el gran culpable de la situació. Avui, però, aquest suís serà reescollit president de la FIFA.

stats