ALPINISME

Tret de sortida de la 31a edició del Torelló Mountain Film

Es projectaran 1.235 minuts dedicats al món de la muntanya

Els escaladors-músics Nicolas i Olivier Favresse donaran el tret de sortida aquest divendres a les 9 del vespre a la 31a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló (del 15 al 24 de novembre). Serà en una sessió inaugural en què projectaran imatges de les seves últimes expedicions i al mateix temps tocaran en directe les peces que componen amb guitarra i acordió mentre estan penjats en llargues escalades de les parets més verticals.

Durant deu dies, Torelló projectarà 1.253 minuts de cinema de muntanya: des d’alpinisme i escalada fins a esquí, salt BASE o d’etnografia. Aquest any, l’organització ha fet una aposta ferma per apropar els protagonistes de les pel·lícules i per això, de moment, 13 realitzadors de 29 films presentaran en directe la seva proposta cinematogràfica.

Els primers seran els catalans Pere Herms i Raül Coromines per 'Els homes que volien pujar una muntanya de 8.000 metres', i Lara Izagirre, directora de l’última pel·lícula que va filmar Álvaro Bultó. Seran a Torelló dissabte. Diumenge pujarà a l’escenari del teatre Cirvianum el director de 'Bajo Cero', el basc Egoi Markaida, i dilluns, el càmera de 'Je veux', la pel·lícula que protagonitza la cantant francesa ZAZ.

Dimarts hi tornarà a haver presentació doble amb el director i el protagonista d''An endurance life', Etienne Valentin, i el corredor d’'ultra trails' Sebastien Chaigneau, i també podrem sentir en directe el fotògraf especialista en paisatges Alexandre Deschaumes, que protagonitza 'La quête d’inspiration'. A finals de setmana, Dave Ohlson, de 'K2: Siren of the Himalayas'; Emilio Previtali, de 'The waiting game'; Stephan Hermann, de 'Steps', i Andrea Frigerio, de 'Patabang', també seran a Torelló.

En paral·lel, una conferència sobre els últims 8.000 de Ferran Latorre, una exposició sobre el pare del gènere de muntanya, Arnold Fanck, una exhibició de 'slackline' i una jornada gastronòmica, entre altres activitats, ompliran Torelló de muntanya del 15 al 24 de novembre.