Esports 27/06/2016

Claudio Bravo li pispa la copa a Messi

Xile guanya la Copa Amèrica Centenari en la tanda de penals, on Messi ha fallat el seu llançament i Bravo ha aturat el decisiu a Biglia

Rut Vilar
Xile celebra una nova Copa Amèrica

Nova YorkLa final de Leo Messi l’ha guanyat Claudio Bravo. A la tercera l’Argentina tampoc se n'ha sortit, ha tornat a perdre una final després de caure al Mundial del Brasil amb Alemanya i a la Copa Amèrica de l’any passat contra Xile. Com aleshores, en aquesta ocasió la final del torneig del centenari també ha acabat 0-0 i 'la roja' xilena ha tornat a superar l’Argentina en la tanda de penals (4-2), on Messi, ha estat el Messi del Barça i ha enviat el seu llançament a fora. L’Argentina i Xile han errat els primers (Vidal i Messi) i Bravo li ha aturat el quart a Biglia.

“Ningú donava res per nosaltres. És una lliçó per a tothom. S’ha de valorar el que hem fet. Mai hem abaixat els braços”, ha celebrat el porter, amb la veu entretallada, just abans d’aixecar la copa.

Així, Messi, que ha marxat plorós de l’estadi, continua sense poder celebrar un títol gran amb l’'albiceleste', que ja suma 24 anys de sequera. Xile, per la seva banda, revalida el campionat en l’edició del seu centenari.

“El futbol té aquest tipus de situacions i hem de tirar endavant amb la mateixa dignitat mostrada. Hauríem d’haver guanyat aquesta final”, ha assenyalat en la sala de premsa Tata Martino.

Intensitat, faltes, targetes, expulsions, interrupcions, un Messi massa sol en atac per part argentina i l’errada ja habitual d’Higuaín en un partit important, sol davant la porteria rival. La final ha fet flaire de pocs gols o de penals des de ben aviat.

Cap dels dos adversaris ha respost a les expectatives creades abans del duel tot i que Xile, que ataca i defensa en bloc, ha mostrat més entitat com a equip que l’'albiceleste'. I les dues aficions han acabat patint de valent durant la pròrroga. On Bravo ha tret un cop de cap enverinadíssim del Kun Agüero amb una molt bona estirada.

D’inici, la selecció xilena ha sortit a mossegar, a evitar que l'Argentina passés de la zona de tres quarts. Ha reforçat Pizzi la banda de Messi amb dos laterals, Isla i Fuenzalida, com en la lliga solen fer entrenadors com Unai Emery.

Però en la primera ocasió que Messi ha encarat Marcelo Díaz li ha fet una falta de targeta groga. El 10 ha fet sortir de polleguera el migcampista del Celta, que en el següent un contra un l’ha tornat a obstaculitzar i l’àrbitre brasiler Héber Lopes l’ha expulsat (min 30).

Lopes, ansiós de protagonisme, a més d’expulsar Díaz ha amonestat amb targetes Vidal i Mascherano per una picabaralla; Messi, perquè ha entès que fingia una falta dins l’àrea, i ha fet fora també el lateral de l’Argentina Marcos Rojo (min 44) per una falta sobre Arturo Vidal en el primer temps. Després, ha seguit ensenyant grogues: a Baesajur, Aranguiz, de Xile. I a Kranevitter, de l’Argentina.

Millor els de Pizzi pel que fa al joc, però les ocasions les ha tingut l’equip de Tata Martino. La més clara, d’Higuaín (min 17), a qui Medel li regala la pilota a la frontal del àrea pròpia, deixant-lo sol davant Claudio Bravo. Higuaín ha creuat massa el xut, que ha sortit fora, fregant el pal.

En el segon temps, l'Argentina ha tornat a perdre la pilota. Messi ha trigat 20 minuts a encarar un rival. I l’'albiceleste' ha abandonat completament la seva estrella, exposada a totes les faltes, que només ha trobat el suport puntual de Banega. La sortida d’Agüero (min 73), que ha fallat una molt bona ocasió enviant la pilota als núvols, tampoc ha ajudat Messi.

En la pròrroga, amb molts jugadors esgotats, tothom contenia la respiració buscant una errada rival. Vargas no ha pogut culminar una bona contra de Xile. I Bravo ha tret un cop de cap enverinadíssim d’Agüero.

Ja als penals, Romero ha aturat el primer de Xile, a Arturo Vidal. I Messi, tot seguit, ha enviat cel enllà el seu llançament des dels onze metres. Castillo, Aránguiz i Beausejour han marcat per Xile. I Mascherano i Agüero, per l'Argentina. Bravo li ha aturat el quart a Biglia i Silva ha marcat per Xile el definitiu.

La segona Copa Amèrica consecutiva per a Xile, el primer gran títol de Juan Antonio Pizzi com a entrenador, significa la quarta decepció en una final amb l'Argentina de Messi que ni als Estats Units, on l’adoren, s’ha pogut redimir.