MOTOR
Esports 14/01/2017

Crivillé: "Si algú és burro, sóc jo per expressar-me malament, ja que tributo a Espanya"

En una entrevista a Catalunya Ràdio, havia dit que tributar a Espanya és ser "burro"

Ara
3 min
Àlex Crivillé, durant una entrevista concedida a l'ARA

BarcelonaEl bicampió del món de motociclisme Àlex Crivillé ha estat el protagonista de l'entrevista al programa 'El suplement' de Catalunya Ràdio. En un avançament, Crivillé ha provocat un fort debat en afirmar que els esportistes que no tributen a l'estranger són "burros".

El pilot defensa que "has de mirar per la teva butxaca i per més endavant", ja que els impostos del 50% que es paguen a Espanya són "una burrada". "Tant de bo que canviessin les lleis a Espanya, poguessis tributar els teus ingressos per a l'empresa i que l'Estat no es quedés el 50%. La fiscalitat és molt alta, aquí, és fatal, per això els esportistes d'elit se'n van tots a viure a fora. És una etapa de la teva vida molt curta i has de mirar per tu. Els del món del motor estan, lògicament, tots a fora: a Londres, a Suïssa, a Andorra, a Mònaco… És normal. I el que no ho fa és burro; així mateix: burro".

Aquest dissabte, el català s'ha disculpat en afirmar que "si hi ha un burro, sóc jo per explicar-me malament, ja que tributo a Espanya!"

S'ha de recordar que Àlex Crivillé apareixia als denominats 'papers de Panamà', una filtració que posava al descobert el nom de milers de persones de tot el món amb empreses en paradisos fiscals. Segons aquella informació, Crivillé hauria cobrat els drets d'imatge després de la consecució del campionat del món de 500 cc del 1999 a través d'una societat 'offshore'. "Quan em van relacionar amb els 'papers de Panamà' vaig sentir-me bastant colpejat sense tenir-ne cap culpa" ha explicat.

Segons aquella investigació, tres mesos després de la consecució del Mundial de la màxima cilindrada –Crivillé es va convertir el 24 d'octubre del 1999 en el primer espanyol a aconseguir aquest campionat–, el 25 de gener del 2000, el despatx d'advocats Mossack Fonseca va registrar a les illes Verges britàniques la societat Pro Best Invest SA. Aleshores, Crivillé residia legalment a Suïssa, i la firma del contracte amb Pro Best "va servir perquè li cedís els seus drets d'imatge, que després es pagaven al campió". Segons l'assessor de Crivillé, sempre pagava els corresponents impostos a Suïssa.

El darrer intermediari seria una societat holandesa, Racinvest, a la qual s'haurien cedit els drets d'imatge i marca que tenia la seva empresa a Espanya. Aquest moviment s'explica perquè Holanda gaudeix d'un tracte més favorable amb les illes Verges britàniques, on s'havia establert Pro Best Invest. L'assessor de Crivillé, segons va informar al seu moment El Confidencial, ho hauria definit com "un entramat legal" i hauria apuntat que es tractava d'"enginyeria fiscal". Segons els documents de Mossack Fonseca als quals ha tingut accés aquest i altres mitjans, la societat en qüestió va ser tancada el 2006, quatre anys després que Crivillé tornés a Espanya un cop retirat el 2002.

Àlex Crivillé va defensar llavors que "sempre he complert amb les meves obligacions fiscals i mai he deixat de pagar els meus impostos, ja sigui a Suïssa o a Espanya. Vull deixar clar que en cap moment he fet cap operació que no s'emmarqui dins la legalitat establerta per la llei". Llavors també va admetre que ho va fer per estalviar-se impostos: "Tot el que he fet és legal, he fet les coses com Déu mana. Tot estava ben estructurat i amb tota la legalitat. No hi ha res d'il·legal", ha dit l'expilot. "Durant cinc o sis anys vaig tenir la residència a Suïssa. Des de fa 12 anys, quan vaig acabar la carrera esportiva, tributo a Espanya. Abans, la diferència de tributació era brutal. Durant 12 anys no he tingut cap inspecció d'Hisenda perquè he fet les coses de manera legal", s'ha defensat. El pilot ha lamentat que "em fotin en el 'pack' de la gent que no ho té legal. La meva imatge queda com si fos un estafador".

stats