LLIGA DE CAMPIONS

Cruyff, omnipresent a una ciutat on la seva figura també genera debats

L'estadi de l'Ajax és ple de records de Cruyff, però cada cop que parla genera polèmiques

"Johan Cruijff, Ajacied". La imatge de Cruyff –a Holanda ho escriuen 'Cruijff'– és omnipresent a tot l'Amsterdam Arena. La seva imatge amb la samarreta presideix l'estructura superior de l'estadi. Als passadissos interiors, moltes imatges seves. Una, durant una desfilada per Amsterdam a sobre d'un cotxe descapotat amb la Copa d'Europa del 1971, aixecant la copa amb la mateixa mà amb què fuma. Una altra, del 1967, molt jove. I una altra, com a tècnic al vell estadi De Meer, tapat amb una manta de quadres.

"És clar que el recordem, si va ser el millor que ens ha passat" diu rient en un bar del centre en Ruud, un jove de 22 anys amb la samarreta de l'Ajax. Al costat, la seva amiga, Erika, somriu i afegeix. "Surt sempre a la premsa, és impossible no pensar-hi. Si cada dia en fa alguna". Cruyff també és protagonista de molts debats a Holanda. Manté càrrec a l'Ajax, on sempre diu el que pensa, i provoca debats. Els darrers anys ha criticat els radicals de l'equip, Van Gaal, els jugadors, els tècnics. Però una cosa és fora de tot debat: el que va significar.

Amb un frankfurt a la mà, en Johan, un veterà seguidor de galtes vermelles, em diu que el nou estadi és horrible. Modern, pràctic, però massa lluny del centre i sense caliu. Batejat amb el mateix nom, diu que té 67 anys i que haver vist Cruyff jugar va ser un plaer. Pausat, escolta les explicacions sobre els debats que genera la figura de Cruyff, fa un glop, i deixa anar: "Normal. Com tots els genis, és una mica difícil d'aguantar. Sempre parla i molts cops no accepta que ja és vell, com jo. Però va ser el millor que ens ha passat. No puc entendre que no sigui recordat com toca al Barça".

Cruyff, en vida, ja ha donat nom a la Supercopa holandesa. És omnipresent. Entre els radicals no acaba de ser estimat, ja que els va criticar. Molts holandesos no veuen bé que visqui a Barcelona. Molts catalans, que no parli català. "Si parlem de la persona, tothom hi dirà la seva. Si parlem de l'home de futbol, un geni", diu en Johan recordant, entre glop i glop, com era veure futbol al vell De Meer amb el jove Cruyff a la gespa.