A PUNT PER A LA GIRA AMERICANA
Esports 25/07/2011

Cultiven la marca Barça per quan arribin els mals temps

Albert Solé
2 min
Al CENTRAL PARK Fa tres anys, el Barça ja va fer gira pels Estats Units. Una de les parades va ser a Nova York i van aprofitar per entrenar-se al Central Park.

BarcelonaDes de fa uns anys, el Barça no falta cap estiu a la seva gira internacional. Tot i que els entrenadors odien aquest tipus de pretemporades i els agradaria més fer-les com abans, com quan Johan Cruyff s'estava dues setmanes senceres en terres holandeses, l'era del màrqueting ha acabat amb les planificacions esportives -més que acabar, ha obligat a adaptar-les a unes altres necessitats- per donar pas a unes gires per terres llunyanes on vendre la marca Barça. Josep Franch, professor de màrqueting d'Esade, que ha escrit diversos estudis sobre la marca Barça, celebra que el Barça mantingui les gires: "Ara que està en dinàmica positiva, està adobant el terreny per quan deixi de guanyar i perquè pugui sobreviure en el mercat internacional, en el qual els resultats no ho són tot". Una prova d'això, segons Franch, és que "el Madrid segueix sent una marca molt potent a tot el món, tot i que fa anys que no guanya res, el màrqueting els funciona, van començar amb Beckham i ara tenen Cristiano". De fet, el Madrid aquest any fa el que cap altre entrenador acceptaria, la gira nord-americana i l'asiàtica el mateix estiu.

El Barça marxarà demà cap a Munic per jugar la Copa Audi, i des d'allà dimecres mateix volarà cap a Washington per iniciar la gira pels Estats Units, que també passarà per Dallas i Miami. Segons el professor Franch, "fer gires d'aquestes és molt important perquè crea afició en mercats llunyans de l'àrea geogràfica del club". "Complementàriament, el Barça està fent bona feina amb les xarxes socials, on és líder mundial", afegeix Franch.

Els Estats Units i Àsia?

El Barça va alternant els estius que viatja cap a terres asiàtiques (Japó, Corea o la Xina) o cap als Estats Units, sense potenciar-ne cap en particular. Segons el professor d'Esade Josep Franch, cada un té els seus avantatges. "L'americà és un mercat més madur amb el màrqueting esportiu, la gent està més acostumada a comprar samarretes, gorres, a pagar per veure partits per televisió, però el handicap és que el futbol - soccer , com l'anomenen allà- és el setè o vuitè esport en importància, tot i que es practica molt a les escoles i entre les dones". Per Franch, l'avantatge que té el futbol als EUA és que, a diferència del beisbol o el futbol americà, té una durada determinada i per a les televisions és ideal, i "ara que hi haurà locaut a la NBA i potser també a la NFL, el futbol europeu ho hauria d'aprofitar".

El mercat asiàtic, segons Josep Franch, és un mercat molt gran amb milions d'habitants i un gran potencial perquè, en especial a la Xina, miren futbol a la televisió a totes hores. "Aquí, la Lliga espanyola no ha fet gaire per entrar en aquest mercat, en canvi, la Premier i el calcio sí; els anglesos han adaptat l'horari dels partits a l'horari xinès i els italians fins i tot han anat a jugar la Supercopa a Pequín". Franch fa una recomanació quasi utòpica per posar-hi remei: "A Espanya només hi ha dos equips i són antagònics, i, per això, no es posen d'acord per fer màrqueting junts en aquests mercats. L'impacte mundial que han tingut els quatre clàssics seguits els hauria de fer obrir els ulls".

stats