EL TALENT D'UN CRAC
Esports 29/10/2011

"Del que jo he vist, no hi ha res semblant a Messi"

Toni Padilla
4 min

El nom de Lionel Messi va monopolitzar la roda de premsa prèvia al partit d'aquest vespre entre el Barça i el Mallorca. Després de tres partits de l'argentí sense marcar, Guardiola va afrontar moltes preguntes sobre l'estat de forma de Messi, i el tècnic de Santpedor va concentrar tota la seva dialèctica a defensar un jugador que, de fet, es defensa sol sobre la gespa quan converteix el futbol en un espectacle inimitable.

Guardiola, qüestionat sobre si hauria de donar descans a Messi, va parlar clar: "És un jugador diferent que et fa guanyar els partits, fins i tot quan està a un nivell més baix. Jo decideixo si juga o no. Tothom pot donar la seva opinió, però Messi sap l'opinió que té a dins de l'equip i això és el que importa. Res del que hem fet ho hauríem fet sense ell. Per a nosaltres és indiscutible, encara que no faci cap gol en el que queda de temporada. La gent paga l'entrada per veure'l jugar a ell, és superior a la resta perquè cada tres dies competeix. Pelé, Di Stéfano... Del que jo he vist, no hi ha res semblant a Messi".

De manera intencionada o no, Guardiola ha caigut en el parany de comparar jugadors de diferents èpoques, un joc apassionant però en què mai hi haurà consens. Pocs dies després de superar el rècord de gols de Kubala amb la samarreta del Barça i ser comparat amb el davanter hongarès, Messi va sentir com el seu tècnic deia que era millor que Di Stéfano o Pelé. I el nom de la saeta rubia no deixa de ser significatiu, ja que va començar a jugar a futbol durant els anys 40, i va formar part d'una època en què van aparèixer els primers futbolistes complets. Tant a Hongria com al costat del Río de la Plata. I, com Messi, Di Stéfano va brillar especialment un cop va creuar l'oceà.

Di Stéfano, que als 24 anys no havia guanyat tants títols com Messi, defineix així l'argentí del Barça: "És ràpid, té driblatge i fa gols. Utilitza les dues cames, és treballador i sap quan toca pressionar. És llest, i sap ser individualista però sense deixar de pensar en l'equip". Ara bé, Di Stéfano no escull Messi com el millor jugador de la història, un títol honorífic que reserva per a Maradona, perquè "per ser el millor de la història cal estar molts anys a dalt de tot". És a dir, que Messi va pel bon camí.

D'una manera natural, els jugadors que van coincidir amb alguns dels grans noms de la història del futbol, com Di Stéfano, Pelé, Cruyff, Beckenbauer o Maradona, solen defensar els seus contemporanis dient que és complicat afirmar que Messi ja sigui millor. Ara bé, totes les enquestes fetes als mitjans de comunicació o internet acaben amb molts vots de persones que creuen que el jugador de Rosario ja és el millor de tots els temps.

Cruyff no vol jugar

Pelé afirma que "encara no podem dir que és el millor perquè ens oblidem de genis com Cruyff, Platini o Di Stéfano, que eren millors jugadors que Messi". Platini, per la seva abanda, afirma que "són èpoques diferents i tothom té el seu jugador preferit", però, per ell, "el millor va ser Cruyff".

César Luis Menotti, que ha vist molts jugadors al llarg de la seva carrera com a tècnic, afirma que "no és senzill dir qui és millor, però podem posar-lo a la llista dels cinc millors jugadors de tots els temps" al costat de Pelé, Maradona, Di Stéfano i Cruyff.

Precisament Cruyff és qui menys interès mostra a jugar al joc de les comparacions, un joc que, segons va escriure al diari De Telegraaf, "sembla divertir molt els periodistes però no té sentit". L'holandès, de fet, només ha admès que es pot comparar a Messi Maradona, ja que els veu alguns punts en comú, però considera estèril un debat de comparació amb ell perquè són "jugadors totalment diferents". Ara bé, Cruyff ha insistit molts cops que el seu jugador predilecte del Barça és Xavi i que de Messi encara cal esperar-ne molt més. Curiosament, un company d'equip al Barça dels anys 70 de Cruyff, Asensi, afirmava al diari El País:"Els estils de passar la pilota i controlar-la de Messi i Cruyff s'assemblen molt. A més, als dos no els pots prendre la pilota. La gran diferència és el caràcter, ja que Cruyff era més dominant". L'holandès, però, també ha escrit que el que no té preu de Messi és la seva generositat.

Entre els exjugadors de nivell, el debat sobre Messi se centra en el fet de no haver guanyat encara un Mundial i sobre el seu caràcter. Maradona, que va ser seleccionador del jove blaugrana, va lloar la seva capacitat per treballar, però també li va demanar públicament que fes un gest: "Que demani jugar on li surti dels ous, com vaig fer jo". Com Di Stéfano o Maradona, de Messi també es destaca que domina molt bé les dues cames tot i ser esquerrà de naixement, com els seus dos compatriotes. Però alguns es pregunten si no li falta una mica de caràcter per dominar un vestidor.

El joc aeri i el Mundial

Però posats a trobar-hi defectes, Pelé ha declarat: "Perquè sigui un jugador complet li falta dominar el joc aeri. Per ser el millor cal xutar bé amb les dues cames i marcar amb el cap". El brasiler, de fet, ha dit molts cops que l'argentí és "incomplet" però que no podem comparar-lo amb jugadors que van estar-se 15 anys jugant en actiu: "Ja veure'm el què d'aquí uns anys". Aquest argument de no poder comparar carreres finalitzades amb altres en actiu també l'ha utilitzat Beckenbauer, que defensa que Messi és "el millor ara mateix" però dubta on situar-lo quan es mira tota la història del futbol. "Li falta un Mundial", ha reconegut l'alemany.

De nou, la qüestió de guanyar un Mundial, un aspecte que també li ha recordat molts cops Diego Armando Maradona. "Si no reconeixem que Messi és el millor del món, els argentins tenim un problema. Ara bé, li queda molt per fer per situar-se al mateix nivell dels més grans, com guanyar un Mundial", deia el 2010. El portuguès Futre afirma que Messi serà el millor "quan guanyi el Mundial".

Per cert, Leo Messi, elegant, sempre afirma que el millor, encara que ell guanyi un Mundial, sempre serà Maradona.

stats