FUTBOL

Les contradiccions de Mourinho

L'entrenador portuguès del Chelsea, que ha caigut eliminat a vuitens de la Champions aquest dimecres, ha modificat reiteradament el seu discurs en funció de les circumstàncies

No té res a veure el discurs de José Mourinho quan guanya i quan perd. I el contingut de les declaracions tampoc té res a veure si s'ha vist beneficiat o perjudicat –al seu entendre– per decisions arbitrals o, simplement, per l'atzar del futbol. El darrer exemple el tenim aquest dimecres, després que el Chelsea caigués eliminat als vuitens de final de la Champions a mans del PSG, un equip que va jugar amb deu homes des del minut 25 de la primera meitat.

A la conferència de premsa posterior al partit, el tècnic portuguès va caure en una contradicció quan va afirmar que el PSG es va veure afavorit pel fet de jugar amb 10 homes: "Per a ells va ser fàcil: defensar, organització, contraatac, esperar un moment de pilota aturada… No tenien res a perdre. Per a ells era fàcil. Van poder fer front millor a la pressió". En canvi, quan era entrenador del Reial Madrid, va dir exactament el contrari: "Amb 10 jugadors és impossible guanyar. Al Barça li regalen els partits".

No ha estat l'única vegada que el portuguès ha mostrat un canvi d'opinió. Mourinho ha estat sempre un entrenador polèmic, amb un gran palmarès, però discutit en les formes i el fons. El personatge, de vegades, ha transcendit per damunt del tècnic i, sovint, ha caigut en contradiccions amb ell mateix quan ha volgut ser aspre en algunes afirmacions.

Sobre el Barça
L'any 2010 José Mourinho arribava a la banqueta del Madrid i assegurava que "el Barça és un superequip" i que per a ell era "un repte" enfrontar-s'hi.

El 2011, però, va deixar anar una de les frases que més se li recorden, després de perdre 0-2 contra els blaugranes a les semifinals de la Champions al Bernabéu: "Per què? Per què? Ovrebo, Stark, Bussaca, Frisk, De Bleeckere… No sé si deu ser la publicitat d'Unicef, Villar que es porta bé amb la UEFA o que són molt simpàtics. Enhorabona pel que tenen. Ells han aconseguit aquest poder. Els altres no tenen cap possibilitat".

Un cop va abandonar el Madrid, però, el seu discurs sobre el Barça va tornar a canviar. El 2013 va assegurar que els blaugranes eren "un equip fantàstic, probablement el millor dels últims 20 o 30 anys".

Sobre Guardiola
El 2010, l'any de la seva primera temporada al Madrid, l'entrenador portuguès va dir: "Jo hauria ofert a Guardiola 10 anys més de contracte. És l'entrenador perfecte per al Barça". Un temps després, però, la seva opinió sobre el tècnic català no era la mateixa: "Guardiola és, en el que dic jo, el seu jardí, allà on va néixer. Tothom ho sap tot i està altament protegit per la premsa local", va assegurar Mourinho.

La frase més coneguda sobre Guardiola, però, la va entonar just després del 0-2 de Champions al Bernabéu: "Guardiola té una Champions que a mi em faria vergonya tenir", va dir Mourinho.

Sobre Casillas
Un dels altres protagonistes de polèmiques amb l'entrenador és el capità del Madrid, Iker Casillas, que en el tram final de Mou a la casa blanca va veure els partits des de la banqueta. Si bé en arribar, l'any 2010, l'extècnic de l'Inter va explicar que Casillas era "el millor porter del món" i el 2011 deia que "Casillas és d'aquells grans porters que et marca la diferència", el 2013 va explicar quelcom diferent. "A la meva primera temporada (2010) vaig voler fitxar Diego López. M'agrada més que Casillas".

Sobre Del Bosque
Amb el seleccionador espanyol també va viure episodis contradictoris. L'any 2011, Mourinho no estava nominat a la Pilota d'Or d'entrenadors de la FIFA. Del Bosque i Guardiola, sí. El portuguès va afirmar que li agradava el seleccionador: "M'agradaria que Del Bosque guanyés la Pilota d'Or. L'admiro i m'agrada com a tècnic", va explicar Mou.

Ara bé, el 2012, que Mourinho compartia nominació amb els dos anteriors, el seu discurs va canviar: "Guardiola és de vacances i Del Bosque no té un partit fins d'aquí a tres mesos. Té tres mesos de vacances i un partit".