PRIMERA DIVISIÓ

La LFP sospita del triomf del Deportivo sobre el Llevant i investigarà aquest partit

El club valencià es reunirà per tractar aquest tema, malgrat que la LFP no els ha comunicat res

El consell d'administració del Llevant UD celebrarà una reunió extraordinària per analitzar la situació generada després de saber que la Lliga de Futbol Professional (LFP) ha obert una investigació sobre el seu partit contra el Depor, en què els gallecs van guanyar 0-4 i en el minut 28 ja guanyaven per 0-3.

Fonts de la LFP han confirmat a l'agència EFE "la posada en marxa de tots els mecanismes per investigar qualsevol partit que sigui sospitós", com és el cas d'aquest, corresponent a la jornada 31 de la Lliga BBVA. Des de l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal, a finals del 2010, es tipifica com a delicte, per primera vegada, el frau esportiu i s'estableixen sancions, multes o penes de presó per a aquelles conductes que tinguin com a finalitat "predeterminar o alterar de manera deliberada i fraudulenta el resultat d'una prova, partit o competició esportiva professionals".

Fonts del club valencià han assenyalat que la Lliga no els ha comunicat res sobre aquesta investigació, de la qual han informat diversos mitjans de comunicació. Aquesta setmana ha trascendit que el jugador llevantinista José Javier Barkero havia acusat alguns dels seus companys d'equip de no haver rendit segons el que s'esperava aquell dia. Els acusats van ser Sergio Ballesteros, Juanfran García, Gustavo Munúa i Juanlu Gómez, als quals Barkero va demanar perdó públicament per la seva acusació en una compareixença de premsa que va tenir lloc aquest dimecres.

La LFP, que sí que té indicis del fet que s'hagi comès un delicte d'aquest tipus, ha traslladat el cas a la fiscalia, ja ha investigat altres casos de presumptes pactes, com va ser el cas de l'Hèrcules durant la temporada 2009-2010, per mitjà del seu Comitè de Disciplina Social, després d'una denúncia formulada pel Cadis. El cas de l'Hèrcules va aparèixer en el sumari del cas Brugal, que va investigar una presumpta trama corrupta vinculada al negoci de les escombraries a Alacant i en el qual figuraven converses telefòniques entre el màxim accionista del club i els capitans de l'equip.

L'article 69 dels estatuts socials de la Lliga tipifica, en l'apartat sobre règim disciplinari, com a falta molt greu "les actuacions dirigides a predeterminar, mitjançant preu, intimidació o simples acords, el resultat d'un partit o competició". La sanció per a aquestes conductes pot anar des de l'advertència fins al descens de categoria "quan l'incompliment revesteixi especial gravetat".  Els estatuts també inclouen l'expulsió temporal (de tres a cinc anys) o definitiva, de la societat anònima esportiva o club, quan l'incompliment revesteixi especial gravetat i concorregués l'agreujant de reincidència.

El nou president de la LFP, Javier Tebas, ha reconegut que una de les seves prioritats és posar fi al problema dels partits amb resultats pactats.