VALLPARADÍS

Dir que som bona gent o ser-ho

El món està ple d’iniciatives que lluiten per construir un futur millor, però el camí per executar-les està farcit d’entrebancs. Tot i això, hi ha gent que no es desanima. Xavi Bassas, entrenador de la UE Montgat, ha posat en marxa un crowdfunding que busca reunir 10.000 euros per a un projecte de bàsquet solidari a la Costa d’Ivori. “Tot va començar fa tres anys, quan vam conèixer un noi de la Costa d’Ivori -el Christian- que tenia problemes per regularitzar la seva situació. El vaig donar d’alta a la meva empresa i el vam incorporar a la UE Montgat, on vam veure que tenia molta mà per entrenar nois joves. El vam ajudar a portar material esportiu al seu país, però després de dos anys em va semblar que havíem de fer un pas més. Vaig parlar amb la Federació Catalana i em van animar a donar-li un cop de mà”, resumeix el tècnic.

“Sempre ens omplim la boca dient que som bona gent, però després ens costa fer el pas i actuar. A mi el primer. Però quan veus imatges del que està passant a l’Àfrica tens clar que has de fer alguna cosa. Ens hi vam engrescar. Primer vam decidir fer un campus i, després, organitzar uns cursos per a entrenadors. El projecte final és muntar una escola de bàsquet a San Pedro. La idea és que al matí rebin la seva educació, que és un dèficit molt gran que tenen, i a la tarda juguin a bàsquet”, argumenta l’entrenador, que és el pare de Ferran Bassas, el jugador de l’Iberostar Tenerife. El projecte ha superat els 4.400 euros en donacions, però encara queda molta feina per fer. Sílvia Domínguez, base del Perfumerías Avenida de Salamanca, és una de les cares conegudes que han col·laborat amb aquesta iniciativa solidària.

“Hi ha moltes persones que ens han ajudat, però en general a la gent li costa rascar-se la butxaca. Hi tenim apuntats 256 nens i no volem que ningú en quedi fora. Això ens obliga a comprar més cistelles i pilotes per transportar-les fins a San Pedro. El nostre esforç serà una expressió de solidaritat que desencadenarà nous i millors futurs per al país”, diu Bassas, que ha tancat visites a dos orfenats, un hospital, una presó per a adolescents, una escola i un poblat on hi ha molta gent vivint en condicions precàries, on entregaran roba, calçat, menjar i material escolar. “La gent que ens coneix personalment ens està ajudant molt, però ara ens cal arribar a la resta de la població, que potser té més reticències inicialment”, resumeix.

Més continguts de