23/04/2013

Dos gegants cara a cara

3 min

Munic (enviat especial)Sis semifinals consecutives, sis històries ben diferents. El Barça s'ha convertit durant els últims anys en l'equip més admirat i envejat d'Europa aconseguint una vegada i una altra treure el cap entre els quatre millors equips del continent. Sis semifinals, tres entrenadors i cinc rivals diferents en històries absolutament oposades. Si contra el Chelsea fa un any el Barça era favorit però va perdre, ara l'adversari del Barça fa patxoca. El Bayern s'alça al mig del camí que porta directament a Wembley amb un físic imponent, fent ombra a un Barça tocat físicament, però ple de talent.

La semifinal d'aquesta Lliga de Campions és el repte més gran per a un equip que s'ha acostumat a superar problemes amb talent a la gespa i molt de cor. El Bayern camina amb pas ferm cap al triplet després de guanyar la Bundesliga, classificar-se per a la final de Copa i arribar a les semifinals europees escombrant del seu pas la Juventus. Per primer cop, el rival europeu també pot presumir d'estadístiques exagerades, de grans golejades i autoestima molt alta. Aquest Bayern sembla més dur i constant que aquell Madrid d'ara fa dos anys. El Barça, en canvi, ha arribat a les semifinals entrebancant-se, fent-se mal i perdent efectius pel camí. Si el Bayern vol demostrar que torna a ser el gegant europeu més temible, com ho era als anys 70, ara té una oportunitat històrica, ja que l'equip de Vilanova arriba amb baixes a la defensa i poca gasolina.

Des d'aquell partit contra el PSG, però, el Barça s'ha llepat les ferides i ha alçat el cap. Els reptes motiven els guanyadors i, com deia ahir Xavi Hernández, aquest partit és un duel "per disfrutar". Els jugadors claus s'han recuperat físicament i Messi ja està llest per jugar. Les sensacions amb l'argentí són immillorables. Ha entrenat molt, té fam de gols i és conscient que aquesta Champions podria ser clau de cara a l'elecció de la pròxima Pilota d'Or. Acompanyat del seu pare, Messi va volar a Munic conscient que hi té molt a dir, en l'eliminatòria. El Bayern, de fet, ha preparat el partit pensant que l'argentí jugarà els 90 minuts.

Una taca al Bayern

Els bavaresos, però, no són en un oasi on tot és de color rosa. La premsa s'ha passat aquests últims dies atacant durament el seu president, Uli Hoeness, per evadir impostos; Juup Heynckes ha manifestat el seu malestar amb el club per la manera de gestionar el seu relleu amb Guardiola, i un dels seus jugadors claus, Mario Mandzukic, no podrà jugar per sanció. A més, el jove Tony Kroos és baixa, i aquest petit geni és clau en el joc ofensiu alemany, com va demostrar en una exhibició a l'Emirates Stadium contra l'Arsenal. Heynckes, que s'ha passat les últimes setmanes intentant rebaixar l'eufòria de l'entorn, apostarà per un Robben que no sempre era titular per recuperar les bandes ràpides de l'any passat, formades per l'holandès i Ribery. Amb Müller de mitja punta per davant de Schweinsteiger i Javi Martínez, el Bayern intentarà pispar la pilota al Barça malgrat que té clar que també pot mossegar a la contra, com va fer en les semifinals de Copa contra el Wolfsburg.

El Barça confia a poder guanyar la batalla del mig del camp i jugar amb l'autoestima d'uns alemanys que s'han passat els últims anys jugant bé però sense poder guanyar cap títol internacional. De fet, aquest Bayern ja ha trencat el rècord de punts de la Bundesliga, però a l'afició local només els importa guanyar a Europa. Ja es dóna per fet que l'equip guanyarà la lliga alemanya. De fet, el destí d'aquesta semifinal serà clau a l'hora de valorar la temporada dels dos equips.

Tito Vilanova haurà de decidir quin central acompanyarà Gerard Piqué (Marc Bartra o Eric Abidal) i qui jugarà al costat de Messi, amb Pedro i Alexis com a teòrics titulars en atac al costat de l'argentí. Homes destinats a lluitar per imposar un estil en què la clau és tenir la pilota i passar-la de pressa. El Bayern, en canvi, té més registres per intentar robar-li al Barça la condició de millor equip del continent, per joc i resultats. El resultat és un petit homenatge al futbol en dos capítols. El primer, a l'Allianz Arena.

stats