JOCS OLÍMPICS DE LONDRES
Esports 02/07/2012

Els EUA i l'ombra del Dream Team

àlex Gozalbo
3 min
Els EUA i l'ombra  del Dream Team

BARCELONADes que fa 20 anys va decidir competir als Jocs Olímpics amb els jugadors professionals, la selecció dels Estats Units tan sols ha deixat de guanyar una de les cinc medalles d'or. La desfeta va arribar fa vuit anys a Pequín i les estrelles de la NBA no volen passar pel mateix tràngol.

Dos són els grans inconvenients amb els quals es troba el seleccionador Mike Krzyzewski, i tots dos tenen a veure amb l'atípica temporada que la NBA ha viscut, condicionada pel tancament patronal. El primer són les lesions. Derrick Rose, Dwyane Wade, Chauncey Billups, LaMarcus Aldridge, Dwight Howard i Chris Bosh han caigut de la llista per aquest motiu. El segon fa referència a l'acumulació de partits que els principals jugadors porten a les cames. Als 66 duels de temporada regular disputats en tan sols quatre mesos, alguns jugadors hi han afegit 20 partits de play-off .

La selecció dels Estats Units començarà dijous la seva preparació a Las Vegas i dissabte anunciarà la llista definitiva dels 12 jugadors que competiran als Jocs Olímpics de Londres. Krzyzewski haurà de descartar quatre professionals. Lamar Odom, que acaba de ser traspassat als Clippers després d'una temporada nefasta als Mavericks, és el jugador que té més números de perdre's l'esdeveniment.

L'entrenador confia a poder comptar amb LeBron James, el millor jugador de les finals de la NBA. "Estic orgullós de LeBron i del que ha aconseguit. Crec que quan ets un jugador tan fabulós, amb tant de talent, aprens des de l'aparador. No pots fer-ho en privat. Estàs a la vista de tothom i aquest procés d'aprenenatge, que inclou crítiques, no és senzill", opina Krzyzewski, que tindrà l'ajuda d'un mànager (Jerry Colangelo), tres entrenadors (Jim Boeheim, Mike D'Antoni i Nate McMillan), dos psicòlegs i dos preparadors físics per no fallar en el seu objectiu d'aconseguir la medalla d'or.

Un equip amb algun defecte

Tot i ser la gran favorita, la selecció dels Estats Units no és un equip sense defectes i pot patir contra rivals amb un bon joc interior, com és el cas de la selecció espanyola. Pau Gasol serà, una vegada més, el líder del combinat que entrena Sergio Scariolo. "No hi ha cap rival imbatible. Encara que sobre el paper hi hagi algun equip que sigui superior, un pot fer un bon partit i l'altre no. Hi ha circumstàncies que poden decantar la balança cap a un costat o cap a l'altre. Som ambiciosos i, si en tenim l'oportunitat, donarem el màxim, no només contra els Estats Units", diu el jugador dels Lakers.

Pau Gasol tindrà l'ajuda de jugadors com Marc Gasol, José Manuel Calderón, Serge Ibaka, Rudy Fernández i Joan Carles Navarro, però no de Ricky Rubio, que es perdrà els Jocs Olímpics de Londres per culpa d'una greu lesió de genoll. "Com que jo no hi participo puc posar-los una mica de pressió i dir que estic segur que guanyaran. La selecció dels Estats Units no serà l'únic rival en la lluita per l'or, ja que hi ha altres seleccions amb grans jugadors", explica el base dels Minnesota Timberwolves.

El record de Barcelona

Mike Krzyzewski, un nét d'immigrants polonesos que va entrenar durant 28 temporades l'equip de la Universitat de Duke, haurà de competir contra rivals com Espanya, l'Argentina i França, però també contra el record del Dream Team, el combinat liderat per Magic Johnson, Michael Jordan i Larry Bird que fa 20 anys va guanyar la medalla d'or als Jocs Olímpics de Barcelona. L'any 1992 la selecció nord-americana va competir per primera vegada amb jugadors professionals, amb el que per molts continua sent el millor equip de bàsquet de la història.

Als Jocs Olímpics de Londres qualsevol desenllaç que no acabi amb l'or serà un fracàs per als Estats Units, que els dies 22 i 24 de juliol disputaran un parell de partits de preparació al Palau Sant Jordi. "Barcelona és un referent cultural i esportiu, una ciutat en què va brillar aquell Dream Team de Magic, Jordan, Bird i tantes altres llegendes. Va passar fa 20 anys i precisament aquests partits seran l'antesala dels de Londres ", explica José Luis Sáez, el president de la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB). "Serà una oportunitat única per gaudir dels millors jugadors del món", afirma Chus Bueno, el vicepresident de la NBA a Europa.

stats