HOQUEI PATINS
Esports 31/03/2013

Els penals condemnen Espanya a la final de la Copa de les Nacions contra Portugal (4-4)

Després d'una pròrroga sense gols i una tanda de penals amb cap encert, finalment un gol de Joao Rodrigues permet a Portugal venjar la derrota en l'Europeu

Jordi Graell

BarcelonaPortugal ha derrotat la selecció espanyola d'hoquei patins a la tanda de penals gràcies a un gol de Joao Rodrigues i d'aquesta manera el combinat portuguès ha aconseguit la Copa de les Nacions per tercera vegada consecutiva (les tres enfront del mateix rival). La final disputada a la localitat suïssa de Montreux ha acabat amb empat a quatre, però després d'una pròrroga en què cap dels dos equips ha aconseguit anotar i una tanda de penals que semblava que no s'acabaria mai, en el sisè llançament Alves ha aconseguit superar el porter Carles Grau i ha permès als portuguesos atrapar en el palmarès de la competició el seu contrincant en el dia d'avui, amb disset títols.

A més, Portugal s'ha pres la revenja de la final de l'Europeu disputat a la localitat portuguesa de Paredes el setembre passat, on els homes de Carlos Feriche van emportar-se el títol amb un gol de Jordi Bargalló a falta de sis segons pel final. Tot i això, en les files espanyoles només hi havia dos jugadors que van disputar aquella final, Enric Torner i Toni Pérez, mentre que per part portuguesa hi havia pràcticament el mateix bloc, a excepció del davanter del Porto Reinaldo Ventura i del seleccionador Jorge Lopes, que debutava en el càrrec en aquesta competició prèvia al Mundial.

A la primera part, Toni Pérez ha obert el marcador per a Espanya al minut 8, però ha obtingut una resposta pràcticament immediata per part portuguesa mitjançant Caio. Tots dos equips han tingut ocasions per augmentar l'avantatge, però només s'ha vist un gol més abans del descans, que ha anotat Marc Ollé aprofitant un rebuig dins l'àrea. Un gol que donava un avantatge mínim a la mitja part a una Espanya que ha trobat a faltar en moltes fases del partit el seu capità, Jepi Selva, que com a la semifinal contra Alemanya no ha pogut jugar per culpa d'una inflamació a l'adductor.

A la segona part, dues canonades de Ricardo Barreiros han posat per davant per primer cop en el partit Portugal, però llavors ha aparegut la màgia d'Enric Torner per anotar dos gols pràcticament consecutius (el segon, en una gran acció individual) que a falta de cinc minuts pel final semblava que podien destrossar la moral dels portuguesos. Però tot i que Carles Grau ha aconseguit aturar un penal i una falta directa, quan només quedaven tres minuts s'ha vist sorprès per una internada de Caio des de darrere de la porteria que ha significat l'empat a quatre definitiu i que enviava el partit a la pròrroga.

A la pròrroga cap dels dos equips no ha arriscat gaire, sobretot Espanya, que es trobava a una falta de rebre una falta directa en contra, i l'ocasió més clara l'han tingut els homes de Carlos Feriche amb una pilota al pal de Torner. En els últims instants de la pròrroga, Portugal també es trobava a una falta de la directa. Finalment només ha caigut la vintena falta d'Espanya, però un immens Carles Grau ha evitat la derrota i s'ha arribat als penals, on Grau ha aconseguit aturar tots els llançaments excepte l'últim, en què no ha pogut fer res per evitar el gol definitiu de Joao Rodrigues.

Fitxa del partit:

Espanya: Grau, Pérez, Rodríguez, Torner i Barroso –cinc inicial– Baliu, Ollé i Bargalló

Portugal: Silva, Barreiros, Jorge Silva, Neves, Oliveira –cinc inicial– Nunes, Rafael, Alves i Rodrigues

Gols: 1-0 Pérez (8'), 1-1 Oliveira (10'), Olle (16'), 2-2 Barreiros (24'), 2-3 Barreiros (12'), 3-3 Torner (14'), 4-3 Torner (15'), 4-4 Oliveira (29')

Àrbitres: Jaques (BRA) i Nicole Julian (SUI)