Esports 02/04/2016

A Màlaga amb el 'trivot', guia infal·lible cap a l'anhelada permanència

L'Espanyol visita aquest diumenge (16.00 h, C+ Liga) la Rosaleda, un camp on ha guanyat en les últimes tres visites

Roger Requena
4 min
Diop, Abraham i Víctor Sánchez conformen un 'trivot' que proporciona gran equilibri

BarcelonaHan jugat junts quatre partits d'inici, i tots quatre els ha guanyat l'Espanyol. Deportivo, Sporting, Rayo i Athletic han estat víctimes d'una fórmula que ha permès respirar a un equip massa insegur fins fa només unes jornades. El tècnic espanyolista Constantin Galca ha trobat un sistema, el 'trivot', que proporciona un equilibri buscat durant tants mesos tant pel romanès com pel seu predecessor, Sergio González. El romanès el tornarà a posar en pràctica al camp d'un Màlaga (16.00 h, C+ Liga) entrenat pel seu excompany d'equip al Vila-real, Javi Gracia. A la Rosaleda, els blanc-i-blaus buscaran fer un pas de gegant més cap a l'anhelada salvació.

Quatre victòries i un empat en els últims sis partits han donat oxigen a un equip que s'ha trobat dins del camp amb un sistema i un estil que poc tenen a veure amb el que van proposar d'inici els dos tècnics que ha tingut aquesta temporada l'Espanyol. El 4-1-4-1 ha dotat l'equip d'una estabilitat gairebé inèdita aquest curs, i és que amb el 'trivot' format per Víctor Sánchez, Diop i Abraham, els espanyolistes només han encaixat quatre gols en quatre duels –en les altres 26 jornades havien rebut 52 dianes, de manera que la mitjana sense el trio al complet puja al doble, fins a les dues dianes rebudes per partit–. El repte pendent, però, segueix sent deixar la porteria a zero fora de casa, un fet que l'Espanyol encara no ha aconseguit en cap dels 15 desplaçaments que ha fet.

Ho pot assolir per primer cop a Màlaga, on els blanc-i-blaus han guanyat en les tres últimes visites. Dues d'aquestes victòries –les de les temporades 2012-13 i 2013-14– van permetre als espanyolistes assegurar de forma virtual la salvació. Aquest diumenge podria repetir-se una situació similar. "Cal tenir ànsia per resoldre de seguida la permanència, cal sortir a guanyar els partits i aconseguir-ho de seguida, no estar tranquils i tenir ambició", ha demanat Galca als seus homes en la prèvia del duel contra els malaguenys. El retorn de Cañas a la convocatòria –el migcampista andalús no juga des del 30 de desembre passat–, en el lloc de Salva Sevilla, és la principal novetat de la llista.

La Reial Societat marca un punt d'inflexió

Les golejades encaixades davant del Madrid i, sobretot, de la Reial Societat van marcar un abans i un després en l'aposta futbolística de Galca. Des del dia de la seva presentació, el romanès s'havia mostrat obertament defensor d'un 4-2-3-1 amb clara vocació ofensiva –"m'agrada que el meu equip tracti bé la pilota, que la tingui, que desgasti el rival i que el joc que fem arrossegui l'afició", va dir al desembre– on destacava la presència del trident format per Caicedo, Moreno i Asensio. Tres peces que, lluny d'encaixar, no han acabat de trobar mai el seu lloc quan juguen plegades. El pronunciat declivi de l'equip els primers mesos del 2016 –vuit jornades seguides sense guanyar en Lliga– va obligar Galca a replantejar la seva proposta en funció d'un estil que, tot i ser contrari a la seva idea de futbol, s'adapta millor a les peces de què disposa.

Val més rectificar tard que mai. Els números, a més, aproven els canvis que s'han fet. Més enllà dels punts obtinguts en les últimes jornades, l'Espanyol ha millorat substancialment les sensacions sobre la gespa, gràcies, en bona part, a la major participació del mig del camp en tots els sentits. Els números amb el 'trivot' milloren en defensa, però també en atac: els 9 gols en aquests quatre partits suposen una mitjana de 2,25 gols per partit, molt per sobre dels 0,84 firmats en les altres 26 jornades –se'n van anotar només 22–. Només 3 d'aquests gols els han firmat els dos puntes, Moreno o Caicedo. Els altres 6, obra de migcampistes i extrems, dada que demostra l'augment de l'aportació defensiva dels homes de segona línia.

Quan el 'trivot' es trenca, però, l'Espanyol torna a patir: a Granada, on no tenia els sancionats Diop i Víctor Sánchez, no va passar de l'empat; en la sonada golejada contra el Betis, Galca va asseure a la banqueta Abraham, que només va entrar a pocs minuts pel final amb el duel decidit. "Tot l'equip ha estat integrat i amb lluita", va celebrar el romanès després de derrotar l'Athletic. L'afirmació va més enllà dels gols, i és que aquest paraigua al mig del camp afecta el desenvolupament del joc: amb el 'trivot' es generen més ocasions –9,5 per partit, per 6,5 la resta de curs– i es guanyen més duels aeris –47,5% per 43%.

L'equip que fa més faltes de la categoria

La millora en el treball defensiu s'explica per una gran intensitat al mig del camp i per la reducció dels espais interiors, però també a partir del nombre d'interrupcions en el joc. És a dir, en la quantitat de faltes fetes. L'Espanyol és l'equip que més en fa de tota la Lliga: en suma 523, 17,43 per partit. El segueix de lluny l'Eibar, amb 477. Tres dels seus jugadors, Hernán (68), Víctor Sánchez (54) i Diop (51), estan entre els sis jugadors que més en fan. Curtcircuitar el rival per després sorprendre al contracop, una forma de vida que està donant rèdits a un Espanyol cada cop més a prop de la salvació.

stats