FUTBOL
Esports 06/07/2012

La FIFA autoritza l'ús de la tecnologia en el futbol

En la seva reunió d'ahir a Zuric la FIFA va aprovar l'ús de la tecnologia a la línia de gol. El màxim òrgan del futbol internacional fa un pas que podria ser definitiu per a la desaparició dels gols fantasma.

J.m.
2 min
Amb l'ús de la tecnologia es pretén acabar amb la polèmica habitual sobre si una pilota ha traspassat o no la línia de gol.

BARCELONA.La FIFA va fer ahir un pas decisiu en la modernització del futbol en aprovar l'ús de la tecnologia a la línia de gol. La mesura, debatuda en el món del futbol durant molts anys, podria acabar amb una de les situacions més polèmiques del joc, l'anomenat gol fantasma. La International Football Association Board (IFAB), l'organisme responsable del reglament del futbol, va acordar l'ús d'aquesta tecnologia per unanimitat en la reunió que va mantenir a la seu de la FIFA a Zuric (Suïssa). La IFAB també va acordar, després de nou mesos de proves, recórrer a la tecnologia de les empreses GoalRef i Hawk-Eye. Els sistemes que subministren aquestes companyies inclouen xips intel·ligents, que es col·loquen dins la pilota per saber si ha creuat la línia, i càmeres tipus ull de falcó, molt esteses en esports com el tennis.

Segons la FIFA, no obstant, l'aprovació definitiva queda pendent d'un test final. El màxim òrgan del futbol mundial ha assegurat que les tecnologies s'aplicaran i es verificaran estadi per estadi abans de ser utilitzades en partits reals de futbol. La IFAB també ha explicat que aquests sistemes es faran servir només per a la línia de gol i no en altres àrees del terreny de joc.

Les noves tecnologies començaran a utilitzar-se al Mundial de Clubs de Tòquio d'aquest any. Posteriorment, també s'aplicaran a la Copa Confederacions del 2013 i a la Copa del Món del 2014, totes dues celebrades al Brasil.

La IFAB va aprofitar l'ocasió per reafirmar la figura dels àrbitres de gol, que han estat dos anys a prova a la Lliga de Campions, la Lliga Europa i l'Eurocopa 2012. Els tornejos nacionals del Brasil, França, el Marroc i Qatar també han sigut banc de proves per a aquesta mesura, que a partir de la pròxima temporada podria estendre's a tots els tornejos que la FIFA regeix al món.

La decisió final de la IFAB, integrada per la FIFA i les quatre federacions britàniques (Anglaterra, Escòcia, Irlanda i Gal·les), ha sigut producte del canvi de parer de Joseph Blatter, el president del màxim òrgan del futbol mundial. En principi el mandatari era reticent a l'aplicació de la tecnologia a la línia de gol, però va canviar de parer després dels escàndols pels gols fantasma que es van produir a la Copa Confederacions del 2009 i al posterior Mundial del 2010.

stats