TENIS
Esports 08/07/2012

Federer recuperarà el tron mundial si guanya a Londres

Albert Solé
2 min
Federer disputa la vuitena final de Wimbledon, i només ha perdut un cop, amb Nadal.

Passi el que passi avui a la final de Wimbledon, Roger Federer és i serà una llegenda del tenis de tots els temps. Podria retirar-se avui mateix, a punt de fer 31 anys (8-8-1981), i la història el recordaria per sempre (16 Grand Slams). Però quan el món del tenis semblava que havia trobat dos nous ídols (Nadal i Djokovic) i pretenia guardar en un bagul els antics, ha tornat a aparèixer la figura majestuosa del suís per reclamar el seu tron, i avisar que no pensa retirar-se encara. Si Roger Federer (3r de l'ATP) guanya la final d'aquesta tarda (15 h) contra Andy Murray, recuperarà el número 1 mundial i superarà de cop Nadal i Djokovic. El suís va deixar el lideratge del rànquing ATP fa dos anys a mans del tenista manacorí, que al seu torn el va perdre en la final de Wimbledon de l'any passat a mans del serbi. "Fins i tot després de perdre l'any passat aquí a quarts de final, mai he dubtat de mi mateix; va ser dur acceptar aquella derrota, però per fi torno a estar a la final", deia Federer.

La pressió de l'escocès

La d'avui, en canvi, és tot just la quarta final de Grand Slam per a Andy Murray (Glasgow, 25 anys), i la primera a Londres -cap títol-, on és l'heroi nacional. L'escocès és el primer britànic que arriba a una final de Wimbledon des de fa 74 anys, quan Fred Perry va vèncer a l'All England Club. Des d'aquell llunyà 1936, l'afició britànica espera amb delit un nou heroi del país, però mai cap havia aconseguit ni tan sols arribar a la final. Murray ha trencat aquest primer mur. Roger Taylor als anys 70 havia sigut l'últim britànic a passar a les semifinals de Wimbledon fins a l'arribada de Tim Henman l'any 2002. El d'Oxford era la gran esperança local, però no va superar les semifinals, quatre vegades. Ara Andy Murray, que ha aprofitat la inesperada ensopegada de Rafa Nadal en la segona ronda per tenir el camí més lliure a la seva part del quadre, té tota la pressió a sobre, però ell se l'espolsa: "No sento la mateixa pressió que si jugués contra un altre tenista que no fos Federer; no hi tinc res a perdre, és un gran desafiament".

El cara a cara, per Murray

Pocs jugadors del circuit ATP poden presumir de tenir balanç de victòries i derrotes amb Roger Federer a favor, tret de Nadal, i Andy Murray n'és un. S'han enfrontat 15 vegades abans d'avui, i l'escocès ha guanyat vuit cops. D'aquestes vuit victòries, però, cap ha sigut en un Grand Slam, sinó totes en Masters 1.000 o tornejos menors. Avui Murray té el gran repte davant seu.

stats